PRORUSI PREDLOŽILI KIJEV PRIHVATIO: U petak ujutru prekid vatre za evakuaciju civila!
Foto: Rojters

Ipak mogu da se slože?

PRORUSI PREDLOŽILI KIJEV PRIHVATIO: U petak ujutru prekid vatre za evakuaciju civila!

Planeta -
Donjecka Narodna Republika je predložila da u petak od devet sati ujutru počne prekid vatre, kako bi se omogućilo civilima iz Debalceva da napuste područje sukoba. Kijev je, navodi Raša tudej, prihvatio predlog Donjecke Narodne Republike

KIJEV - Civilima iz Debalceve bi trebalo u petak da bude omogućeno da napuste poprište sukoba snaga Kijeva i proruskih aktivista.

"Donjecka Narodna Republika" je predložila da u petak od devet sati ujutru počne prekid vatre, kako bi se omogućilo civilima iz Debalceva da napuste područje sukoba. Kijev je, navodi Raša tudej, prihvatio predlog "Donjecke Narodne Republike". Predlog su najpre podnele lokalne milicije rekao je predstavnik donjeckih vlasti.

Predstavnik DNR na pregovorima u Minsku Denis Pušilin je izjavio da će građani Debalceva moći da biraju da li žele da odu na područje koje kontroliše zvanični Kijev ili proruske snage, odnosno da li će biti evakuisani u Artjomovsk ili u Donjeck.

Debalcevo je poslednjih dana bilo mesto oštrih sukoba ukrajinskih i proruskih snaga, a krajem januara su pojedini mediji javili da su u tom gradu proruske snage opkolile oko 8.000 ukrajinskih vojnika, što je zvanični Kijev negirao.

U međuvremenu, predsednik Ukrajine Petro Porošenko je izjavio da novi mirovni plan kojeg su predložili nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, a koji će sutra biti predstavljen zvaničnoj Moskvi, daje nadu da bi mogle da budu okončane borbe sa proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track