PUTIN: Kijev mora da obustavi vojnu operaciju na istoku Ukrajine
Foto: AP

Apel

PUTIN: Kijev mora da obustavi vojnu operaciju na istoku Ukrajine

Planeta -
Najvažniji uslov za stabizovanje situacije je hitno uspostavljanje primirja i okončanje tzv. antiterorističke, ali zapravo kažnjeničke operacije na jugoistoku Ukrajine, kaže predsednik Rusije

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Kijev mora da obustavi svoju vojnu operaciju na istoku Ukrajine i prestane da vrši ekonomski pritisak na regione koje drže proruske snage, koji se, kako je upozorio, nalaze na "putu bez izlaza praćenom katastrofom".

"Najvažniji uslov za stabizovanje situacije je hitno uspostavljanje primirja i okončanje tzv. antiterorističke, ali zapravo kažnjeničke operacije na jugoistoku Ukrajine", rekao je Putin u intervjuu za egipatski državni list Ahram, uoči dvodnevne posete Kairu.

"Pokušaji Kijeva da izvrše ekonomski pritisak na Donbas i ometu svakodnevni život samo pogoršavaju situaciju. To je but bez povratka, praćen velikom katastrofom", istakao je ruski predsednik. Putin je u intervjuu ponovio stav Moskve da nasilje da istoku Ukrajine predstavlja reakciju na "državni udar" u kojem su, uz pomoć Zapada, demonstranti prošle godine svrgnuli s vlasti predsednika Viktora Janukoviča.

"Ultranacionalisti koji su preuzeli vlast uz pomoć vojne sile, doveli su zemlju na ivicu propasti i započeli bratoubilački rat", rekao je Putin.

Zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin, otputovaće u ponedeljak u Berlin, a predstavnici Rusije, Ukrajine, proruskih snaga i OEBS-a, sastaće se u utorak u Minsku, pre samita u tom gradu narednog dana.Putin je rekao i da će samit u sredu biti održan "ako do tada uspemo da usaglasimo svoje stavove", preneo je Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track