GRČKA: EU neće dogovor? Nema problema, hteće Amerika, Rusija, Kina...
Foto: AP

Ciprasov plan B

GRČKA: EU neće dogovor? Nema problema, hteće Amerika, Rusija, Kina...

Planeta -
Mi želimo dogovor. Ali ako ga ne bude i ako vidimo da je Nemačka i dalje rigidna i da želi da razbije Evropu, mi čemo potražiti sredstva iz drugog izvora, kaže grčki ministar odbrane

ATINA - Grčki ministar odbrane Panos Kamenos je danas izjavio da, ukoliko Grčka ne uspe da dogovori nove uslove za otplatu duga međunarodnim kreditorima na čelu sa Evropskom unijom, uvek može da se obrati drugima za pomoć.

"Mi želimo dogovor. Ali ako ga ne bude i ako vidimo da je Nemačka i dalje rigidna i da želi da razbije Evropu, mi imamo obavezu da se okrenemo planu B. A plan B je da potražimo sredstva iz drugog izvora", rekao je Kamenos u intervjuu na grčkoj televiziji, a preneo je Rojters.

"To bi mogle da budu, u najboljem slučaju, Sjedinjene Američke Države, to bi mogle da budu Rusija, Kina ili druge zemlje", istakao je grčki ministar odbrane.

Panos Kamenos: Nemačka je rigidna i želi da razbije Evropu (Foto: Reuters)
Panos Kamenos: Nemačka je rigidna i želi da razbije Evropu (Foto: Reuters)

Kamenos je lider desničarske stranke Nezavisni Grci, koja se protivi primeni oštrih mera štednje i manji je koalicioni partner u novoj grčkoj vladi predvođenoj strankom Siriza premijera Aleksisa Ciprasa. Grčka želi da sa evrozonom dogovori nove uslove otplate svog duga, što bi im omogućilo da ukinu veći deo mera štednje, koje je zvanična Atina morala da uvede u zamenu za paket pomoći dodeljen 2010. godine od strane EU i MMF-a. Članice evrozone, a posebno Nemačka, nisu izrazile spremnost da na bilo koji način popuste zahtevima Grčke i insistiraju na obećanjima o štednji i ekonomskim reformama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja