(VIDEO) ŠVEDSKI SNAJPERISTA U UKRAJINI: Obučavam plaćenike Hrvate da ubijaju Srbe!
Foto: Printscreen Twitter

Psi rata

(VIDEO) ŠVEDSKI SNAJPERISTA U UKRAJINI: Obučavam plaćenike Hrvate da ubijaju Srbe!

Planeta -
U plaćeničkom bataljonu Azov ima "više od 25" Hrvata; svi su željni borbe i traže da ratuju tamo gde ima Srba, priča instruktor Mikael Skilt

KIEJV - Švedski snajperista Mikael Skilt ratuje na strani ukrajinske armije već godinu dana i trenutno u regrutnom centru obučava i trenira nove dobrovoljce zloglasnog plaženičkog bataljona Azov, poznatog po neonacističkim simbolima i ideologiji.

"Kada mi završimo s poslom, retko ima preživelih, ali zarobljenicima se nikad ništa nije dogodilo. Baš mo pre nekoliko dana zarobili jednog ruskog izviđača", kaže Mikael ne navodeći šta se dalje dogodilo s njim.

http://www.youtube.com/watch?v=7gC2lqwxKaE

Obuka regruta za Azov traje mesec dana, a među stranim plaćenicima najviše ima Hrvata, koji sve masovnije dolaze da ratuju na strani ukrajinskih snaga. Ima ih "više od 25". Mikael kaže da trenutno obučava sedmoricu Hrvata: najmlađi je jedva punoletan.

Većina se nije poznavala pre dolaska, stigli su iz različitih delova Hrvatske, a Mikael kaže da su željni borbe i da imaju samo jedan uslov.

“Želimo tamo gde se Srbi bore na proruskoj, separatističkoj strani. Želimo da se borimo protiv njih”, kažu hrvatski dobrovoljci.

Mikael Skilt: Ostavio je devojku, kuću i dobro plaćen posao da bi ratovao (Foto: Printscreen YouTube)
Mikael Skilt: Ostavio je devojku, kuću i dobro plaćen posao da bi ratovao (Foto: Printscreen YouTube)

Mikael je sedam godina bio snajperista u švedskoj armiji. Kad je počeo rat u Ukrajini, video je u tome priliku, napustio je kuću, devojku i posao u Stokholmu koji mu je donosio 60.000 evra godišnje, i došao kao plaćenik u Kijev. Već mesec dana obučava regrute i kaže da mu nedostaje akcija.

"Momke iz Hrvatske ovaj rat podseća na ono što se događalo kod vas početkom devedesetih", priča on. Među Hrvatima koji su se borili u Azovu bio je i Zagrepčanin Andro, koji je u borbama ranjen pa je ove jeseni ležao u bolnici u Dnjepropetrovsku.

http://www.youtube.com/watch?v=Ynx7gGRx2E0

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track