(VIDEO) PALESTINSKI REPERI TUŽE PREMIJERA IZRAELA: Gde nas nađe da staviš u svoj spot?
Foto: Printscreen Yt

Uvređeni

(VIDEO) PALESTINSKI REPERI TUŽE PREMIJERA IZRAELA: Gde nas nađe da staviš u svoj spot?

Planeta -
Ideja izbornog spota partije Benjamina Netanijahua je da će od pobede levice na izborima profitirati džihadisti, a muzička podloga je pesma palestinske grupe Torabje, koja je užasnuta što je povezuju sa ISIL

TEL AVIV - Palestinski reperi zapretili su da će pokrenutu sudski proces protiv konzervativne partije Likud izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, jer koristi njihovu pesmu u kampanji za izbore, zakazane za mart, kako bi upozorila na opasnost od Islamske države.

Kontroverzni novi spot Likuda, objavljen tokom vikenda, šalje poruku da će od glasanja za levicu koristi imati džihadisti Islamske države (ISIL).

U spotu dva glumca, koji igraju džihadiste, stoje na kamionetu noseći crne zastave terorističke ISIL. Kamionet staje pored automobila koji vozi Izraelac i jedan "džihadista" pita: "Koji je put vodi u Jerusalim, brate?". "Skreni ulevo", odgovara vozač, i kamionet odlazi dok jedan glumac puca u vazduh iz automatske puške. Na ekranu se pojavljuju dva slogana: "Levica će se predati terorizmu" i "To je: mi ili oni, postoji samo Likud, samo Netanijahu".

Sporno je to što se u pozadini čuje muzika iz hip-hop pesme "Gorbah" (Izgnanstvo) palestinske grupe Torabje iz Amana. Torabje kaže da ova "umetnička saradnja" nije dogovorena s izraelskom partijom i ocenjuje da je to "izborna propaganda u kojoj se napada cionistička levica", kako je preneo AFP.

"Oštro osuđujemo i odbacujemo to grubo kršenje prava na inteklektualnu svojinu i iskrivljavanje reputacije Torabje", navela je grupa na svom Fejsbuk nalogu. Takođe je rekla da korišćenje njene pesme u tom kontekstu "upliće grupu Torabje ozbiljnim optužbama za terorizam i savezništvo sa ISIL, čime se dovode u opasnost životi njenih članova". Grupa je naglasila da odbacuje "sve forme saradnje sa cionistickim neprijateljem" i najavila da će "preduzeti sve neophodne pravne akcije protiv odgovornih".

Likud nije odmah odgovorio na ovu pretnju, ali je spot izazvao kritike izraelske levice - Cionističke unije, koja je optužila Netanijahua za "kolosalne" bezbednosne propuste. Cionistička unija, koju su u decembru formirali izraelska Laburistička partija i partija Hatnua levog centra, osudila je spot i posebno Neaenijahua za taj propust.

http://www.youtube.com/watch?v=rFzFJj7Iup8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track