Putin: Oružje sa zapada već stiglo u Ukrajinu
Foto: REUTERS

Smrtonosni arsenal

Putin: Oružje sa zapada već stiglo u Ukrajinu

Planeta -
Uveren sam da kogod dostavljao oružje, broj žrtava može rasti, ali se ishod neće promeniti, rekao predsednik Rusije

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin naznačio je danas da su SAD već isporučile oružje Ukrajini, preneo je Asošiejtid pres. Na konferenciji za novinare u Budimpešti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Putin je upitan kako bi procenio posledice ako SAD odluče da isporuče Ukrajini smrtonosno oružje za borbu s proruskim pobunjenicima.

"Prema našim informacijama, to oružje je već isporučeno", odgovorio je Putin. Ruska televizija RT navela je da je Putin izrazio optimizam iako je oružje sa Zapada stiglo u Ukrajinu.

"To ne iznenađuje. Uveren sam da kogod dostavljao oružje, broj žrtava može rasti, ali se ishod neće promeniti. Velika većina vojnika u ukrajinskoj vojsci nema motivaciju da učestvuje u krvavom sukobu daleko od kuće, dok oružane snage u Donbasu imaju sve razloge da brane svoje porodice", rekao je Putin, prenosi RT.

Putin je takođe pozvao vlasti u Kijevu da ne sprečavaju ukrajinske vojnike, opkoljene u Debaljcevu na istoku Ukrajine, da polože oružje, preno je Frans pres. "Nadam se da ukrajinske vlasti neće sprečiti vojnike da predaju oružje i da ih kasnije neće sudski goniti zbog toga", rekao je Putin.

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je nekoliko njenih jedinica opkoljeno u strateškom gradu Debaljcevu, gde su u toku sukobi uprkos prekidu vatre koji je strupio na snagu u subotu u ponoć. "Ne možemo da rešimo taj problem vojnim putem, već samo pregovorima", rekao je predsednik Rusije ističući da sporazum postignut u Minsku "pruža mogućnost za mirno rešenje" ukrajinske krize.

Prema njegovim rečima, ono što se dešava u Debaljcevu moglo je da se predvidi, pošto su proruski separatisti opkolili grad u trenutku pregovora o sporazumu. Ruski predsednik je dodao da se uprkos sukobima u Debaljcevu, prekid vatre "manje više poštuje" duž linije fronta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track