ČURKIN: Porošenko traži mirovnjake EU da bi uništio mirovni sporazum
Foto: Fonet/AP

ČURKIN: Porošenko traži mirovnjake EU da bi uništio mirovni sporazum

Planeta -
Kada neko, umesto da radi ono što je potpisao, sugeriše novu šemu i to tako brzo, to izaziva sumnju da on želi da uništi minski sporazum, kaže ruski ambasador u UN

MOSKVA - Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je danas da ukrajinski poziv mirovnjacima EU i UN da dođu u zonu konflitka ima za cilj uništavanje sporazuma iz Minska.

Ukrajinski predsednik Petar Porošenko zatražio je raspoređivanje mirovnih snaga EU i UN na istoku zemlje, a kao razlog je naveo da su proruske snage ignorisale sporazum o prekidu vatre iz Minska i napale istočni grad Debaljcevo, primoravši ukrajinsku vojsku da se povuče iz tog ključnog železničkog centra, prenela je agencija AFP.

Međutim, samoproglašena Donjecka Narodna Republika tvrdi da Debaljcevo nije na liniji razgraničenja nego deo njene teritorije.

"Kada neko, umesto da radi ono što je potpisao, sugeriše novu šemu i to tako brzo, to izaziva sumnju da on želi da uništi minski sporazum", rekao je Čurkin.

Prema minskom sporazumu, ukrajinske i proruske snage trebalo je da polože oružje od 15. februara i da započnu sa povlačenjem teškog naoružanja sa linija fronta. Međutim, žestoki okršaji vodili su se oko Debaljceva, koji se nalazi između Donjeck i Lugansk, oba pod kontrolom proruskih snaga.

U ukrajinskom konfliktu, koji je započeo u aprilu prošle godine, više od 5.600 ljudi je izgubilo život, navela je francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track