Obama: Tvrdnja da je Zapad u ratu s islamom gnusna laž
Foto: Beta Ap

Sastanak u Vašingtonu

Obama: Tvrdnja da je Zapad u ratu s islamom gnusna laž

Planeta -
Američki predsednik je istakao kako je na muslimanskim društvima, uključujući učene ljude i sveštenstvo, ne samo da se bore protiv iskrivljenih interpretacija islama nego i protiv laži o "sukobu civilizacija"

VAŠINGTON - Priznajući da između Bliskog istoka i Zapada postoji "komplikovana istorija", američki predsednik Barak Obama je danas izjavio kako je ipak tvrdnja da je Zapad u ratu s islamom "gnusna laž" i da je odgovornost svih, bez obzira na veru, da tu laž pobijaju.

Obama je to rekao pred predstavnicima više od 60 zemalja i međunarodnih organizacija, koji su se okupili u Vašingtonu na konferenciji posvećenoj borbi protiv nasilnog ekstremizma, koju je sazvala Bela kuća, prenosi Rojters.

Američki predsednik je istakao kako je na muslimanskim društvima, uključujući učene ljude i sveštenstvo, ne samo da se bore protiv iskrivljenih interpretacija islama nego i protiv laži o "sukobu civilizacija". Obama je najavio kako će sa pridružiti UAE u stvaranju novog digitalnog komunikacionog centra za borbu protiv "terorističke propagande" i pozvao ostale zemlje da se pridruže.

Politički kritičari, inače, nakon nedavnih napada u Parizu i Kopenhagenu optužuju Vašington kako preza od povezivanja ekstremizma sa islamskom religijom. U svom obraćanju učesnicima konferencije, generalni sekretar UN Ban Ki-Mun je najavio kako će narednih meseci sazvati sastanak verskih vođa sa svih strana sveta i upozorio da nasilni ekstremizam predstavlja ozbiljnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti.

Ban je, između ostalog, napomenuo kako rakete mogu da ubijaju teroriste, ali kako "dobro rukovođenje ubija terorizam".

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao kako države treba da promovišu toleranciju i mir, ali i da se pozabave društvenim i ekonomskim nejednakostima koje se koriste za regrutovanje ekstremističkih militanata. Direktor američkog Nacionalnog protivterorističkog centra Nik Rasmusen istakao je medijsku evoluciju terorista, navodeći kako Islamska država (ID) pokazuje veliku spretnost u korišćenju društvenih medija, kombinujući užasne video snimke egzekucija protivnika i zavodljive prikaze džihadista i njihovih porodica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track