(VIDEO) RASPISALI UCENU: Amerikanci nude 3 miliona dolara za ruskog hakera
Foto: Printscreen Yt

Traži ga FBI

(VIDEO) RASPISALI UCENU: Amerikanci nude 3 miliona dolara za ruskog hakera

Planeta -
Vašington tereti Jevgenija Mihajloviča Bogačeva da je pomoću piratskog programa ukrao više od 100 miliona dolara

VAŠINGTON - Amerićko ministarstvo spoljnih poslova i FBI ponudili su danas nagradu od tri miliona dolara za informaciju koja bi mogla da dovede do hapšenja Rusa Jevgenija Mihajloviča Bogačeva, kog američke vlasti smatraju za jednog od najvećih sajber kriminalaca danas.

Poznat još i pod pseudonimom "lucky12345" i "slavik", Bogačev se optužuje da je bio administrator mreže koja je ugradila piratski program u više od milion računara bez odobrenja, saopštio je danas Stejt department. Korisnici programa "Zeus" i "GameOver Zeus" u najusavršenijoj verziji mogli su da "kradu bankarske podatke i da prazne račune" i na taj način su ukrali više od "100 miliona dolara od američkih pojedinaca i firmi", tvrdi Stejt department.

Bogačevljev piratski program ojadio je američke firme za više od 100 miliona dolara, tvrdi FBI (Foto: Printscreen YouTube)
Bogačevljev piratski program ojadio je američke firme za više od 100 miliona dolara, tvrdi FBI (Foto: Printscreen YouTube)

Bogačev je "možda najveći sajber kriminalac na planeti", navodi u saopštenju za štampu Vilijam Brounfild, koordinator za međunarodna pravna pitanja u Stejt Departmentu. Prema pomoćniku direktora sajber odelenja američkog FBI Džozefu Demarestu, iz jedna banke na Floridi gde je računar bio inficiran virusom "GameOver Zeus" skinuto je sedam miliona dolara 2012. godine.

Prema informacijama američkih pravosudnih organa, Bogačev živi u Rusiji. FBI je informacije preneo ruskoj obaveštajnoj službi, rekao je Demarest. Nagrada je raspisana u okviru američkog programa za borbu protiv međunarodnog organizovanog kriminala, pokrenutog 2011. u SAD.

http://www.youtube.com/watch?v=A1tyat2Lj5E

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track