EVO KAKO SVETSKE VLADE MANIPULIŠU MASAMA: 10 načina kako se uz pomoć medija igraju našim mozgovima!
Foto: Rojters

Od Rusije do Amerike

EVO KAKO SVETSKE VLADE MANIPULIŠU MASAMA: 10 načina kako se uz pomoć medija igraju našim mozgovima!

Planeta -
Sve više koriste moderne načine komunikacije, poput mobilnih telefona i društvenih mreža, za manipulaciju

Inernet je efikasno završio eru u kojoj vlada neke zemlje ima monopol nad informacija. Nebrojano je primera gde se građani putem mobilnih telefona i društvenih mreža organizuju kako bi se suprodstavili vlasti.

Šta rade današnji vladari?

Naravno, imaju mogućnost da koriste staru školu represije - da ograniče pristup Internetu, da cenzurišu informacije...

Ali sve više je onih koji koriste moderne načine komunikacije u svoju korist.

10. RUSKO PREPRAVLJANJE VIKIPEDIJE

Odmah posle avionske nesreće u kojoj je oboren malezijski avion MH17, krenule su teorije i pretpostavke ko je odgovoran za ovu tragediju. Veliki broj dokaza pokazivao je da su najverovatnije u to umešane proruske snage u Ukrajini koje su kako se navodi oborile ovaj avion protivvazdušnim sistemom "Buk".

Rusi su s druge strane počeli da plasiraju razne teorije zavera. Od toga da se zapravo radilo o nestalom MH370 pa do toga da su u avionu već bila mrtva tela.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ipak, čini se da je neko od zvaničnika ruske vlade rešio da se direktnije umeša u sve ovo - i to tako što će editovati članke na Vikipediji o ovom događaju. Naime članak na ruskoj Vikipediji je prepravljen dan posle nesreće tako da se eskplicitno optužuju ukrajinske snage.

Istragom je utvrđeno da je prepravka došla sa IP adrese koja potiče iz ruske vlade. Nedugo posle učinjena je još jedna ispravka pa je dopisano da je avion MH17 srušio ukrajinski su-25. Problem je što je MH17 leteo na visini od 10.000 metara, a su-25 može da ide samo do 7.000.

I šta urade Rusi? Lepo uđu i preprave da su-25 ide i do 10.000 metara.

9. KINESKI ONLAJN KOMENTATORI

Kineska vlada angažuje onlajn komentatore koji za nju postuju na raznim sajtovima i forumima komentare u korist zvaničnog Pekinga. Radi se o postovima koji pomažu da javnim mišljenjem upravlja po želji vlade.Za svaki post dobijaju 50 kineskih centi.

Oni dobijaju mejlove sa uputstvima na koje teme da se fokusiraju, u kom pravcu da usmeravaju komunikaciju i koje sajtove da posećuju. Njihov posao može biti poprilično šizofren jer svako od njih često "igra" više uloga na forumima, pa čak dolaze u situaciju da se raspravljaju sami sa sobom koristeću više lažnih naloga.

8. JANUKOVIČEVA PORUKA DEMONSTRANTIMA

Krajem januara 2014. tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič sreo se sa snažnim i nasilnim otporom opozicije. Ono što je počelo kao mirne demonstracije u novembru 2013, pretvorilo se kasnije u žestoke obračune opozicije i policije.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

U pokušaju da kontroliše situaciju Janukovič je u jednom trenutku doneo zakon o ograničavanju protesta. Potom su gnevni građani odlučili da izađu na ulice. A onda su svi oni dobili SMS poruku iste sadržine:

"Dragi pretplatniče, upravo ste registrovani kao učesnik u masovnoj pobuni."

Prema svedočenju predstavnika tri mobilna operatera, tadašnje ukrajisnke vlasti koristile su "piratski" predajnik kako bi poslali ovu poruku. Bio je to pokušaj psihološkog pritiska.

Svi znamo kako se sve završilo.

7. UDAR AMERIKE NA STRANE INTERNET FORUME

Tokom 2011. otkriveno je da je vojska SAD radila na posebnom programu koji bi im omogućio da oblikuju po svojoj volji onlajn komunikaciju.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Koristeći specijalan softver svaki američki operater mogao je da kontroliše 10 lažnih identiteta. Potom bi bili u mogućnosti da objavljuju komentare u sobama za čet i na onlajn forumima.

Ideja je bila da se ovim lažnim identitetima infiltriraju u strane ekstremističke organizacije i da se suprotstave neprijateljskoj propagandi. Američke vlasti su napomenule da se ovakve stvari neće koristiti na forumima gde su korisnici iz engleskog govornog područja.

6. "ZORA" ISLAMSKE DRŽAVE

Džihadisti Islamske države su se pokazali kao veoma uspešni promoteri sopstvenih ciljeva na društvenim mrežama. Imali su impresivnu propagandu praćenu video snimcima, fotografijama a sve kako bi animirali brojne pratioce na Tviteru.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Kad smo kod Tvitera - da li ste primetili da ISIS ima sopstvenu aplikaciju. Dobro, Gugl jeste uklonio iz Plej Stora, ali ste jedno vreme tokom 2014. mogli uredno da odete na GooglePlay i da skinete ISIS aplikaciju.

Aplikacija se zvala "Zora". Onog trenutka kada je skinete aplikacija traži pristup dobrom delu vašeg naloga.Onaj koji sve to prihvati dobija aplikaciju koja je u stanju da objavi i do 40.000 tvotova u toku jednog dana. I sve to u korist ISIS i njihove propagande.

5. "IZRAEL POD VATROM"

U avgustu 2013. kabinet izraelskog premijera Benjamina Netajnjahua osmislila je kampanju kako bi se pozvali studenti da učestvuju u zastupanju proizraelskih stavova na društvenim mrežama.

Aranžman je bio veoma jednostavan - vlada bi studentima dala stipendije za školovanje, a oni bi kao kontra uslugu promovisali stavove zvaničnog Izraela u onlajn zajednicama. Prema pisanju izraelskog lista "Harec" glavni čovek zadužen za ovaj projekat bio je Deni Simen. E sad tu ima jedan problem - Siman voli da često na svoj fejsbuk profil postavlja statuse koji iskazuju netrpeljiv stav prema muslimanima.

Kada se to pročulo Netanjahu je tražio od njega da se okane toga a sporni statusi su obrisani.

Tokom 2014. grupa od 400 studenata pokrenulo je projekat "Izrael pod vatrom". Cilj je bio romovisati izraelsku stranu priče a u vezi sa krvavim sukobima u Gazi. Prema njihovim svedočenjima za svoj posao nisu dobili nikakve stipendije.

Bili su prava mala mašinerija. Imali su tim ljudi koji je prevodio poruke sa jevrejskog na 30 stranih jezika, grafički tim koji je radio na dijagramima i slikama, a imali su čak i video-odeljenje.

4. KAD SAUDIJSKA ARABIJA PRISLUŠKUJE

Prema navodima organizacije "Hjuman rajts voč" postoji indicija da su vlasti u Saudijskoj Arabiji "inficirale" mobilne telefone malicioznom aplikacijom. Aplikacija se zvala "Quatif Today". kada je učitate ona njenom programeru daje pregršt informacija o korisniku mobilnog telefona.

To se odnosi na mejlove, SMS poruke, kontakte, istoriju poziva kao i na fajlove koji su u vezi sa Viberom i vatsapom. I to nije sve. Aplikacija je omogućavala da se kontrolišu kamera i mikrofon na telefonu kako bi se snimali razgovori i na taj način prisluškivali korisnici.

Ovu aplikaciju je napravila italijanska firma "Hackig Team". Ta aplikacija je trebalo da koristi u istragama u vezi sa kriminalnim radnjama, kao i u prikupljanju informacija u kontraterorističke svrhe.

Problem nastaje što se u jednoj zemlji kao što je Saudijska Arabija svaki protest ili disidentski ispad može tretirati kao terorizam.

3. BRITANSKA "77. BRIGADA"

Velika Britanija ima plan da u aprilu ove godine počne sa radom "77. Brigada" koja će brojati 1.500 članova. Oni će biti odgovorni za kontrolu onoga što se govori u najvećim interaktivnim medijima.

Oni se neće kriti iza nekih lažnih naloga. To su sve pripadnici britanske armije i rezervnog sastava koji bi trebalo da se na društvenim mrežama uhvate u koštac sa plasiranim dezinformaijama.

Od članova ove brigade traži se da imaju novinarsko iskusto i da su vešti u korišćenju društvenih mreža. Njihova uloga je kako se navodi pre svega usmerena kao odgovor na ono što plasiraju ISIS i Rusija kao dezinformacije.

2. KINEZI ŠPIJUNIRAJU DEMONSTRANTE

Demonstranti u Hong Kongu koji su ustali protiv izmena zakona koji menja način na koji se glasa, a koje je doneo Peking, koristili su uspešno mobilne telefone i društvene mreže kako bi organizovali svoje aktivnosti.

Kina je kao kontrameru odlučila da posebnom aplikacijom za telefone špijunira demonstrante na ulicama. Demonstranti bi dobili poruku:

"Pogledajte ovu android aplikaciju koju je dizajnirao Code4HK za koordinaciju Pokreta".

Čim je skinete aplikacija pristupa imeniku, internet istoriji, lokacija... I povrh toga može da snima zvuk.

1. RUSKA ARMIJA INTERNET TROLOVA

Slično kao u Kini, i internet trolovi koje angažuje Kremljin su tu kako bi uticali na mišljenje javnosti. Doduše ima razlike. ruski trolovi imaju puno radno vreme i deo su dobro organizovane operacije.

Foto: AP
Foto: AP

Nekoliko poslovnih zgrada širom Rusije nastanjuju ovi plaćeni komentarori.

Jedna od najpoznatijih lokacija gde rade ovi internet trolovi je selo Olgino, blizu Sankt Peterburga. Oni imaju veoma jasne i precizne zadatke. Obično im je cilj neki određen blog ili neka opoziciona politička figura. Od njih se očekuje da postuju određeni broj komentara tokom dana i sve to uz upravljanje i koordiniranje velikog broja naloga na društvenim mrežama.

Reporteri koji su istraživali ovu mini internet zajednicu videli su da oni sprovode jake anti-opozicione i antizapadne operacije. Opozicionari koji deluju u Rusiji se porede sa Hitlerom a Amerika se naziva "najgorim neprijateljem" Rusije.

Budžet kojim ova organizacija raspolaže u 2014. godini iznosio je 10 miliona dolara. Pojedini poznati strani sajtovi koji izveštavaju o rusko-ukrajinskom konfliktu, poput britanskog "Gardijana" su posebno na udaru.

(P. Latinović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track