VAMPIRSKI SINDROM: Blizanci ne smeju na sunce jer bi ih to ubilo!
Foto: Rojters

Oboleli od retke i opasne bolesti

VAMPIRSKI SINDROM: Blizanci ne smeju na sunce jer bi ih to ubilo!

Planeta -
Neobičan život Tomasa i Vinsenta Serisa iz Bordoa bio inspiracija za film

PARIZ - Blizanci Tomas i Vinsent Seris iz Bordoa boluju od retke bolesti zbog koje se ne smeju izlagati sunčevoj svetlosti i UV zračenju. Zbog tog da prinuđeni da tokom svih aktivnosti koje obavljaju danju nose specijalna odela, koja podsećaju na astronautska.

Koliko je njihova bolest opasna, najbolje govori to da bi i im i najmanje izlaganje suncu moglo izazvati tumor. Kako bi im se omogućio koliko-toliko normalan život, blizanci, koje francuski mediji nazivaju “decom Meseca” budući da bezbrižno mogu izlaziti samo po mraku, odnedavno testiraju nove zaštitne maske koje su transparentne i prozračne, a napravljene su u saradnji sa nekoliko bolnica.

Pre četiri godine priča je bila potpuno drugačija. U to doba tinejdžeri, blizanci su morali nositi skijaške maske svaki put kad bi danju izišli iz kuće, kao i bele rukavice koje proizvodi NASA. Svesni kako tako zaštićeni djeluju zastrašujuće, dopustili su da njihov život bude inspiracija za francuski film “La Permission de Minuit”, kako bi prestali strašiti ljude i potakli ih da na drugi način vide bolesnu djecu u Francuskoj.

Vinsent i Tomas su dvojica od samo 70 ili 80 ljudi koji u Francuskoj žive s ovom retkom genetskom bolesti, a procenjuje se kako u svetu ima samo pet do šest hiljada takvih slučajeva. Francuskim blizancima je ova bolest otkrivena kad su imali samo dve godine, a u roku od četiri meseca Vinsent je imao tri napada raka kože.

Njihovi roditelji pronašli su način da zaštite sinove, uključujući i postavljanje UV filtera na prozore njihovog doma. Osnovali su 2000. godine i humanitarnu organizaciju, kako bi okupili ljude s ovom genetskom bolešću i potakli medicinske istraživače da se više pozabave xerodermom pigmentosum, kako je stručni nazov ove bolesti.

Usprkos svim poteškoćama, Vinsent i Tomas uspjeli su živeti relativno normalnim životom, išli su u školu, odlazili s prijateljima u bioskop i na kuglanje, za vreme praznika uspijevali su nekako organovati plivanje i skijanje. Izabrali su i hobi koji naročito dobro odgovara njihovu stanju – speleologiju.

Danas su studenti na Univerzitetu Bordo, koji je je svoje zgrade prilagodio kako bi blizanci bez problema mogli da pohađaju predavanja.

Premda postoje neki tretmani koji mogu pomoći bolesnicima, potpuno izbegavanje sunčeve svetlosti je jedini način da se izbegnu za život opasni problemi.

(Fokus.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track