(VIDEO) RAZUMELI GA ZBOG ŠVALERKE: Bivši šef CIA ipak ne ide na robiju zbog odavanja tajni u krevetu
Foto: AP

Dobro se nagodio

(VIDEO) RAZUMELI GA ZBOG ŠVALERKE: Bivši šef CIA ipak ne ide na robiju zbog odavanja tajni u krevetu

Planeta -
Dejvid Petreus je odneo osam fascikli strogo poverljivih dokumenata na vikend s ljubavnicom Polom Brodvel, i nikom ništa

VAŠINGTON - General Dejvid Petreus, bivši direktor CIA koji je priznao da je davao tajna dokumenta svojoj ljubavnici i izazvao nezapamćen skandal koji je 2012. uzdrmao američke obaveštajne službe, ipak neće na robiju jer ga vlasti razumeju!

Petreus, veteran iz Iraka i Avganistana koji je do skandala smatran jednim od najbriljantnijih vojnih umova svoje generacije, nagodio se sa sudom Severne Karoline za dvogodišnju uslovnu kaznu i globu od 40.000 dolara. On će se zvanično izjasniti krivim za nedozvoljeno povlačenje i držanje poverljivih dokumenata, a presuda će mu biti kasnije izrečena. Da nije postigao nagodbu i izjasnio se kao kriv, mogao je za glavnu optužnicu da dobije šest godina zatvora (pet uslovno) plus dve godine zbog ometanja pravde i zloupotrebe položaja.

Federalni istražni biro (FBI) je u januaru, posle dvogodišnje istrage, predložio da se pokrene postupak protiv bivšeg šefa CIA pošto su tajna dokumenta te špijunske agencije nađena u kompjuteru njegove ljubavnice Pole Brodvel, koautorke njegove biografije "All In: The Education of General David Petraeus". Brodvelova je provela s Petreusom godinu dana u Avganistanu zbog te knjige, a spanđali su se 2011. godine.

On je osam fascikli dokumenata, koje je lično svrstao u strogo poverljive, odneo avgusta 2011. u kuću u Vašingtonu, gde je proveo vikend s ljubavnicom. Iako ništa iz tih dokumenata nije ušlo u biografiju, on ih je ostavio u toj kući do 1. septembra. Petreus je isprva tvrdio da ta dokumenta ne dovode u opasnost bezbednost Amerike, ali time što će priznati da je kriv on priznaje i da je ugrozio bezbednost svoje zemlje.

Skandal je izbio tri dana posle reizbora Baraka Obame na mesto predsednika SAD. Petreus je dao ostavku na položaj šefa CIA 2012, kad je u medijima pukla bruka.

(USA Today)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track