(FOTO) STRAVA NA 5.000 METARA: Alpinisti nestali pre 55 godina, evo šta su od njih pronašli!
Foto: Printskrin

Posustali 300 metara od vrha

(FOTO) STRAVA NA 5.000 METARA: Alpinisti nestali pre 55 godina, evo šta su od njih pronašli!

Planeta -
Ekipa je zaista naišla na mumificirane ljudske ostatke, ali iznenadilo ih je kada su na lokaciji udaljenoj stotinjak metara uočili još jedan dobro očuvan ljudski kostur
1 / 3

Alpinistički tim iz meksičke civilne zaštite krenuo je prošli ponedeljak u ekspediciju na najvišu meksičku planinu Piko de Orizaba nakon što je nekoliko penjača javilo da su oko 300 metara od samog vrha visokog 5.636 metara uočili zamrznutu ljudsku lobanju.

Ekipa je zaista naišla na mumificirane ljudske ostatke, ali iznenadilo ih je kada su na lokaciji udaljenoj stotinjak metara uočili još jedan dobro očuvan ljudski kostur.

Veruje se da je reč o meksičkim alpinistima nestalima prilikom pokušaja osvajanja Piko de Orizabe pre 55 godina.

“U ovom trenutku nije moguće obaviti prenos ostataka zbog guste magle”, izjavio je Huan Navaro, načelnik mesta Čalčicomula de Sesma u podnožju planine, poznate i kao vulkan Kitlaltepetl, koji je poslednji put bio aktivan u 19. veku.

Čim su uočeni ostaci prve osobe, javila se rodbina nestalih alpinista iz Španije i Nemačke, koja se ponadala da je reč o njihovim najmilijima, no lokalni policajci tvrde da je ipak najverojatnije reč o Meksikancima nestalima nakon što ih je pre 55 godina pokosila snežna lavina.

U identifikaciji bi mogli da pomognu komadi odeće pronađeni uz oba kostura, a definitivno će biti obavljena i DNK analiza. Do tada o poreklu mumificiranih ostataka nesrećnih aplinista, moći ćemo samo da nagađamo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track