(VIDEO) I DANAS SE ČUJU JECAJI: Ovde su pacijente držali u kavezima i sekli im mozak!
Foto: Printscreen Yt

Sanjaćete taj zamak

(VIDEO) I DANAS SE ČUJU JECAJI: Ovde su pacijente držali u kavezima i sekli im mozak!

Planeta -
Više od 20 nesrećnika bilo je podvrgnuto lobotomiji u ludnici Denbi u periodu od 1942-1944. godine, a jedan je preminuo od posledica tog tretmana
1 / 4 Foto: Printscreen Yt

DENBI - Psihijatrijska bolnica Denbi, koja se nalazila u zamku na severu Velsa, odavno je napuštena, ali priča o ovoj jezivoj ustanovi u kojoj su pacijenti bili zatvarani u kaveze i podvrgavani lobotomiji ponovo je aktuelna jer je sada orunulo zdanje stavljeno na prodaju, a cena je 10 miliona funti.

Na sumornim fotografijama vide se urušeni krovovi, oštećeni kavezi i potopljeni podovi.

Jedan deo zamka uništen je u požaru i danas je to samo ruina, ali ne tako davno u toj ludnici pacijenti su bili podvrgavani surovim tretmanima - sve u ime nauke.

Pacijente su držali u kavezima da ne bi pobegli. Više od 20 nesrećnika bilo je podvrgnuto lobotomiji u periodu od 1942-1944. godine, a jedan je preminuo od posledica tog tretmana.

Ovim mučenicima uklanjani su delovi mozga, što je tridesetih godina prošlog veka, kad je lobotomija postala popularna, smatrano lečenjem "ludaka". S tim varvarskim "lečenjem" prestgalo se dve decenije posle pojave antipsihotika.

Ko zna koliko zločina u ime nauke je počinjeno u ovom zdanju od 1848. godine, kad je izgrađena po projektu arhitekte Tomasa Džejmsa, do 1995, kad je bolnica zatvorena.

"Bilo je to najjezivije mesto koje sam ikad fotografisao", ispričao je fotograf Metju Groukut, dodajući da se toliko čudnih zvukova čulo iz zgrade da nije smeo ni za trenutak da se odvaja od ekipe.

"U jednom trenutku smo čuli jecaje i tada smo samo zastali i gledali nijemo jedni u druge", dodao je on.

http://www.youtube.com/watch?v=xnsj1ZNyMhs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja