Severna Koreja se priprema za 3. nuklearnu probu
Foto: REUTERS

Južna Koreja tvrdi

Severna Koreja se priprema za 3. nuklearnu probu

Planeta -
Radovi na severoistoku Severne Koreje, gde su nuklearne probe izvedene 2006. i 2009. godine, u poslednjoj su fazi, navodi se u izveštaju južnokorejskih obaveštajaca

SEUL - Severna Koreja, prema skorašnjim satelitskim snimcima, pravi novi podzemni tunel, što deluje kao priprema za treću nuklearnu probu u toj zemlji, navode južnokorejski obaveštajni zvaničnici. Radovi na mestu na severoistoku Severne Koreje, gde su nuklearne probe izvedene 2006. i 2009. godine, u poslednjoj su fazi, navodi se u izveštaju južnokorejskih obaveštajaca u koji je imala uvid agencija AP.

"Severna Koreja se tajno priprema za treću nuklearnu probu, što bi bila još jedna ozbiljna provokacija", navodi se u izveštaju koji se poziva na američke komercijalne satelitske snimke. Obaveštajci navode da Severna Koreja pored dva postojeća podzemna tunela pravi novi na mestu Pungje-ri, gde su već bile izvedene nuklearne probe i da je potvrđeno da su radovi na iskopavanju u završnim fazama.

Severna Koreja je prošlog meseca saopštila da planira lansiranje satelita za posmatranje pomoću trodelne rakete u okviru proslave 100. godišnjice rođenja osnivača te zemlje Kim Il Sunga. SAD i druge zemlje ocenjuju da je to kamuflaža za isprobavanje tenologije raketa dugog dometa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track