ISLAMSKA KOMISIJA ZA LJUDSKA PRAVA: Šarli ebdo proglašen islamofobom godine
Foto: Reuters

Muslimani uzvratili

ISLAMSKA KOMISIJA ZA LJUDSKA PRAVA: Šarli ebdo proglašen islamofobom godine

Planeta -
Francuski nedeljnik je ovu "titulu" dobio zbog kontinuiranog podsticanja islamofobije, ismevanja islama i karikiranje proroka Muhameda kao teroriste

LONDON - Islamska komisija za ljudska prava (IHRC), organizacija sa sedištem u Londonu, proglasila je francuski satirični nedeljnik Šarli ebdo islamofobom godine.

IHRC obrazlaže da je list zaslužio nagradu zbog 'kontinuiranog podsticanja islamofobnog osećanja kroz karikiranje Muhameda kao teroriste i ismevanja vere".

"Stalno ismevanje muslimana je deo kulture mržnje, čija je svrha marginalizacija, dalje otuđivanje i dalje ugrožavanje zajednice koja je 'etiketirana' slično kao što su bili Jevreji u nacističkoj Nemačkoj", navodi se u saopštenju IHRC, prenosi muslimanski portal 5pillars.

Među onima koji "šire dezinformacije o islamu i doprinose stvaranju negativne medijske slike o muslimanima" su i televizija Foks i film "Američki snajper".

Najveći islamofob godine je i britanska ministarka policije Tereza Mej, koju optužuju da je "vodeća snaga u uvođenju represivnih zakona usmerenih protiv muslimanskih zajednica".

Dodeljene su i pozitivne nagrade, a među njihovim dobitnicima su se našli i stanovnici gradića Kold lejk u Kanadi, koji su svojim sugrađanima pomogli da očiste i poprave đžamiju uništenu u antimuslimanskom napadu prošle godine.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track