(FOTO) KAD POLICIJA TRENIRA STROGOĆU: Grad duhova s pendrecima
Foto: Profimedia

Neredi i pljačke svakodnevni

(FOTO) KAD POLICIJA TRENIRA STROGOĆU: Grad duhova s pendrecima

Planeta -
U Engleskoj postoji mestašce u kom nasilnici svakodnevno na policiju bacaju Molotovljeve koktele, otimaju dece, pljačkaju banke, a ipak niko nije povređen, ne bar ozbiljno
1 / 6 Foto: Profimedia

GREJVSEND - U srcu okruga Kent, kog lepote i bujnog zelenila zovu "bašta Engleske", leži Grejvsend, neugledno betonsko naselje u kome policija neprestano vodi rat sa najopakijim zločincima.

Ovde su ulični neredi, pljačke, otmice i teroristički napadi svakodnevna pojava. Kako je to uopšte u Velikoj Britaniji moguće?

Pa i nije moguće.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

U Grejvsendu niko ne živi, taj gradić je oivičen lažnim fasadama, nalik onim u filmskom studiju. U prodavnicama nema hrane, a parkovi, noćni klubovi i stambene zgrade avetinjski su prazni.

Čitav Gejvsend, lažni gradić izgrađen je još 2003. godine i služi za obuku policije.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Donedavno je nezaposlenima pristup bio zabranjen, ali je jedan uporni londonski novinar uspeo da skine bar deo s vela službene tajne. Ulazak u lažnu varoš odobren mu je uz mnoga propratna ograničenja.

Tokom kratke posete mogao je da zabeleži samo jednu od borbenih vežbi, onu koja ne bi otkrila previše o tajnim pripremama zaštitinika reda i mira.

Čak i sa ovako strogim pravilnikom Rolings je imao jedinstvenu priliku da javnosti prenese delić onoga što se dešava iza kapija Grejvsenda. Na dan njegove posete na dnevnom rasporedu bilo je gušenje uličnih nereda.

Grejvsend iz vazfuha, foto profimedia
Grejvsend iz vazfuha, foto profimedia

Pravi Grejvsend

Da ne bude zabune, u Kentu postoji još jedan Grejvsend. Grad na južnoj obali Temze poznat je po bogatoj istoriji, lepim baštama i voktorijanskim kućama. Čuveni britanski pisac Čarls Dikens (1812 - 1870)živeo je u blizini, pa stoga ne čudi što je Grejvsend pomenuo u nekoliko svojih romana. Grad se pročuo i kao poslednje počivalište indijanske princeze Pokahontas, sahranjene u parohijskoj crkvi.

(Politikin zabavnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track