NEOBJAVLJENE FOTOGRAFIJE: Ovde se krio Bin Laden
Foto: Rojters

Dosad neviđene slike

NEOBJAVLJENE FOTOGRAFIJE: Ovde se krio Bin Laden

Planeta -
Nekadašnji lider Al Kaide živeo kao pustinjak u pećinama u planinama Avganistana, gde su ga čuvala deca s „kalašnjikovima“

KABUL - Retke fotografije Osame bin Ladena. nekadašnjeg lidera Al Kaide kog su američke snage ubile u Pakistanu 2011, objavljene su na suđenju jednom od njegovih sledbenika Halidu el Favazu u Njujorku.Slike čoveka koji je stajao iza terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001, u kojem je život izgubilo oko 3.000 ljudi, prikazuju ga dok se krio u svojoj naseobini u Belim planinama Avganistana.Na visini od 4.000 metaraZa nekoliko godina on je sa sledbenicima uspeo da na visini većoj od 4.000 metara izgradi mrežu pećina i kanala sa stanovima koje su čuvali ekstremisti, pa čak i deca naoružana „kalašnjikovima“. Planine su savršeno odgovarale Bin Ladenu jer se nalaze u blizini granice s rodnim Pakistanom, a pored toga, to mesto je zbog nepristupačnosti terena bilo odlično skrovište od svih vrsta napada.- Ovde se osećam bezbednim - rekao je on palestinskom novinaru Abdelu Bariju Atvanu, kog je 1996. pozvao u svoju naseobinu kako bi Zapadu prikazao svoju moć.Prema svedočenju Atvana, Bin Laden je radio sve kako bi sebe predstavio u što boljem svetlu, pa je zato često pozirao s knjigama. Reporter je otkrio da je, s druge strane, lider Al Kaide živeo u užasnim uslovima.Pobegao 2001.U planinama Avganistana on se krio do 2001, kada ga je američka vojska naterala na bekstvo. U decembru te godine avijacija SAD je na položaje lidera Al Kaide bacila čak 317.515 kilograma eksploziva.

Teški usloviSINOVI MU BILI IZGLADNELI ZBOG NEMAŠTINEPrema svedočenju reportera Abdela Barija Atvana, Osamu bin Ladena su čuvali i njegovi, tada uglavnom maloletni sinovi, koji su u svakom momentu nosili „kalašnjikov“. Bili su izgladneli, mršavi i prljavi. Navodno su živeli jedući samo ponekad, i to jaja, sir i pirinač.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja