Najnovije vesti

Angela Merkel: Cilj Nemačke je da Krim vrati Ukrajini
Foto: Beta Ap

godišnjica aneksije

Angela Merkel: Cilj Nemačke je da Krim vrati Ukrajini

Planeta
Važno je da radimo na mirnom rešenju i ne zaustavljamo se dok se ponovo ne uspostavi potpuni suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, što naravno uključuje Krim", rekla je Merkelova

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je povodom obeležavanja godinu ruske aneksije Krima, da je cilj Nemačke da se to poluostrvo vrati Ukrajini.

Posle razgovora u Berlinu s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, Merkelova je rekla da je aneksija Krima 19. marta 2014. bila kršenje međunarodnog prava, koje je "dovela u pitanje miran poredak u Evropi".

"Uprkos tome ili zbog toga, važno je da radimo na mirnom rešenju i ne zaustavljamo se dok se ponovo ne uspostavi potpuni suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, što naravno uključuje Krim", rekla je Merkelova. Ona je istakla da je Evropska unija spremna da uvede nove sankcije Rusiji zbog njenih postupaka u Ukrajini, ako to bude neophodno. "Mi ih ne želimo. Ali ako ne bude drugog načina, onda one moraju biti sprovedene", navela je nemačka kancelarka. Porošenko je rekao da se nada da će, ako Rusija i separatisti koje podržava na istoku Ukrajine ne ispune svoje obaveze po sporazumu o primirju iz Minska, "biti jasno da će se nastaviti sankcije i da će biti pojačane" na samitu EU u Briselu ove nedelje.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...