U ISTORIJU: Pero kojim je Putin potpisao pripajanje Krima postalo eksponat u muzeju
Foto: AP

Čuveni potpis

U ISTORIJU: Pero kojim je Putin potpisao pripajanje Krima postalo eksponat u muzeju

Planeta -
U okviru izložbe "Krim: Istorija povratka" biće predstavljeno 450 eksponata, između ostalih i nalivpero predsednika Rusije

MOSKVA - Nalivpero kojom je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao sporazum o pripajanju Krima Rusiji danas će prvi put biti izložena na otvaranju izložbe u Muzeju savremene ruske istorije u Moskvi.

"Bile su četiri olovke koje su potpisnici koristili prilikom potpisivanja sporazuma. Mi imamo nalivpero kojom se služio predsednik Ruske Federacije", izjavila je za Itar-Tass direktorka Muzeja Irina Velikanova. Ona je dodala da će to pero biti deo stalne izložbe o ruskoj istoriji u 21. veku.

Foto: AP
Foto: AP

Izložbu pod nazivom "Krim: Istorija povratka", zajedno su pripremili Centralni muzej iz Simferopolja i Etnografski muzej iz Sankt Peterburga. Biće predstavljeno ukupno 450 eksponata koji su podljeni u tri oblasti. Prva oblast posvećena je istoriji Krima kao dela Ruskog carstva, druga povodom događaja na poluostvu u 20. veku, a treća oblast obuhvata početak 90-ih godina kada je Krim tragao za svojima nacionalnim i političkim identitetom.

Foto: AP
Foto: AP

Rusija i Krim potpisale su sporazum o priključivanju poluostrva Rusiji marta 2014. godine. Prethodno je na Krimu održan referendum na kojem je većina glasala za pripajanje Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track