HRVATSKI VOJNIK PAO U KOMU: Bilo je hladno, -7, uradio je 4 skleka i ostao nepomičan

Uništen

HRVATSKI VOJNIK PAO U KOMU: Bilo je hladno, -7, uradio je 4 skleka i ostao nepomičan

Planeta -
Ispostavilo se da mladi Ivan Pušeljić nije prošao ni neke prethodne provere, pa opet nije poslat kod lekara na vanrednu kontrolu. Danas je nepokretan, ne komunicira, ne može ni da guta...

ZAGREB - Mladi Hrvat Ivan Pušeljić bio je tog februara 2011. na pravom putu da ostvari dečački san i postane profesionalni vojnik,

Provera fizičkih sposobnosti vršila se u kninskoj kasarni "Kralj Zvonimir". Bio j e23. februar, napolju -7 i duvala je olujna bura.

Momak se tresao, ali je rešio da izvrši zadatak: što više sklekova do otkaza - bar 47 za dva minuta, zgibove i da pretrči 3 kilometra. Vojnik Dragoslav Popović bio mu je “brojač”, ali nabrojao je samo do četiri, jer se Ivan više nije dizao. Na usta mu je krenula pena. Okrenuli su ga na bok, ali momak nije bio pri svesti.

Hitno je prevezen u bolnicu i reanimiran, ali je tokom tog postupka dobio napad padavice i više nije dolazio svesti. U moždanoj komi prevezen je u KBC Split. Dijagnostikovana mu je ishemična encefalopatiju, odnosno oštećenje mozga zbog nedostatka kiseonika.

Usledile su terapije i lečenje, a Ivan danas leži u rodnim Gundincima, nedaleko od Županje, potpuno nepokretan. Ne komunicira, ne može ni da guta a kamoli sam da jede - hrane ga na sondu, i ne kontroliše fizološke funkcije.

Ispostavilo se da mladić ni prethodno nije prošao neke provere fizičkog stanja, pa ipak je poslat na proveru po ekstremnim uslovima bez prethodnog vanrednog specijalističkog pregleda. Zbog toga se i ne zna zašto je došlo do zastoja u radu srca i zašto je momak pao u komu.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track