(VIDEO) PRE TAČNO GODINU DANA: Vladimir Putin potpisao pripajanje Krima Rusiji
Foto: Pritnscreen Rt

Stvaranje istorije

(VIDEO) PRE TAČNO GODINU DANA: Vladimir Putin potpisao pripajanje Krima Rusiji

Planeta -
Odmah zatim je Ruska Federacija zvanično primila u svoj sastav Krim i Sevastopolj, a Zapad je počeo da uvodi sankcije protiv Moksve

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je na današnji dan pre tačno godinu dana nacrt zakona o pripajanju Krima Rusiji, pošto je formalno obavestio ruski parlament o zahtevu tog poluostrva da se ujedini sa Rusijom, a zatim je Ruska Federacija zvanično primila u svoj sastav Krim i, kao posebnu jedinicu, grad Sevastopolj.

Usledile su oštre osude sa Zapada, ali čule su se i izjave podrške ruskoj politici.

Ovo Putinovo pero ušlo je u istoriju kao muzejski eksponat (Foto: Printscreen YouTube)
Ovo Putinovo pero ušlo je u istoriju kao muzejski eksponat (Foto: Printscreen YouTube)

Odmah su započete sveobuhvatne pripreme za integraciju Krima i Sevastopolja, pa su krimske vlasti počele da izdaju ruske pasoše, a najavljeno je da će rublja biti uskoro uvedena kao druga zvanična valuta, pored ukrajinske grivne.

Ujedinjenje je proslavljeno širom Rusije, a Putin se obratio naciji na glavnoj svečanosti, koncertu u prestonici Moksvi.

http://www.youtube.com/watch?v=XIAThPQHIi8#t=32

Velika većina građana Krima pretnodno je na referendumu glasala za otcepljenje od Ukrajine i ujedinjenje sa Rusijom.

Prema konačnm rezultatima referenduma na Krimu, održanog 16. marta, za ujedinjenje Krima sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača, a 2,51 odsto njih bilo je za to da Krim ostane u sastavu Ukrajine.

Krim je bio u sastavu Rusije od 18. veka do 1954. godine kada ga je tadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov poklonio Ukrajini. I Rusi i većina stanovnika Krima, koji su, takođe Rusi, smatraju da je aneksija tog crnomorskog poluostrva ispravljanje istorijske greške.

Zapad i Ukrajina smatraju da je referendum nelegitiman i da je pripajanje Krima agresija Rusije na teritoriju suverene Ukrajine, a zapadne zemlje, predvođene SAD, uvele su ekonomske sankcije protiv Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track