PUTIN I TIBILOV U MOSKVI: Rusija i Južna Osetija potpisali ugovor o savezu
Foto: AP

Bliska saradnja

PUTIN I TIBILOV U MOSKVI: Rusija i Južna Osetija potpisali ugovor o savezu

Planeta -
To je osnovni dokument za postepeni razvoj bliže saradnje u narednih 25 godina

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov kolega iz Južne Osetije Leonid Tibilov potpisali su danas u Kremlju Ugovor o savezničkim odnosima i integraciji, javlja Itar-Tass.

Ugovor o savezu i integraciji između dve zemlje je osnovni dokument za postepeni razvoj bliže saradnje u narednih 25 godina, koji može biti produžen na još 10 godina posle isteka.

"Dogovor posebno predviđa osnivanje zajedničke odbrane i bezbednosti prostora, slobodnom graničnom prelazu, saradnja između ministarstava unutrašnjih poslova, pojednostavljenje procedura za dobijanje ruskog državljanstva i socijalnu komponentu, uključujući pitanja penzija", rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. On je dodao da je dokument "nastavak sporazuma iz 2008. i baziran je na opsežnom ugovornom pravnom okviru".

Predsednik Južne Osetije ocenio je da savez Moskva-Ćinval može da da odgovor na savremene izazove.

"Samo savez i razvoj integracionih procesa može dati odgovor na savremene svetske pretnje i izazove", rekao je Tibilov.

U novembru 2014. Rusija je potpisala sličan sporazum sa Abhazijom - Sporazum od strateškom savezu.

Južna Osetija je de fakto nezavisna država na Kavkazu, pošto se otcepila od Gruzije, a kao nezavisnu državu do sada je priznalo pet suverenih država - Rusija, Nikaragva, Nauru, Venecuela i Tuvalu, dok je međunarodne organizacije - UN, OEBS, EU smatraju delom Gruzije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track