(VIDEO) PRETE SMRĆU RUSKOJ STARLETI: Putin naredio da ne sme da joj fali dlaka s glave! Evo zašto...
Foto: Youtube

Rešila da ode iz Rusije

(VIDEO) PRETE SMRĆU RUSKOJ STARLETI: Putin naredio da ne sme da joj fali dlaka s glave! Evo zašto...

Planeta -
Prema legendi, ona se igrala barbikama u očevoj sobi dok su on i Putin raspravljali o velikoj politici

MOSKVA - Posle mučkog ubistva opozicionog političara Borisa Njemcova, koji je ubijen u podnožju Baklemiševskog kremaljskog tornja, u Moskvu se uvukla nelagoda i zebnja.

Svi su odmah prstom ukazali na Kremlj kao nalogodavca, bez obzira na to ima li ikakve veze ili nema. Upravo je to zabrinjavajuće, slažu se mnogi stanovnici ruskoga glavnoga grada, u atmosferi koja vlada Rusijom, pogotovo poslednjih godinu dana otkad je počela “ukrajinska kriza” zbog koje se radikalizovao politički život, potraga za “izdajnicima i petokolonašima” je na vrhuncu, prebrojavaju se “pravi i krivi Rusi”, a sankcije su već udarile po ruskoj ekonomiji i standardu.

Prema najnovijim podacima, pad BDP u ovoj godini iznosit će 3,2 odsto. Njemcov je došao kao “as na jedanaest” za dodatnu eskalaciju političke napetosti. Zatim je na nekoliko dana iz javnosti “iščeznuo” ruski predsednik Vladimir Putin, što je dodatno uznemirilo Rusiju te izazvalo lavinu raznoraznih, često trivijalnih teorija zavera. I svi su se odmah uhvatili nagađanja gde je Putin, a sve ostalo - od inflacije i potrage za Njemcovljevim ubicom do rovitog ukrajinskog primirja - palo je u drugi plan.

Nije lako ne podleći tome pa je tako ugledni moskovski dnevni list Komersant doneo vest da Rusiju “na određeno vreme” napušta jedna od najpoznatijih ruskih selebretija, glumica i TV zvezda, atraktivna i aktivna pripadnica opozicione scene, nekadašnja ruska Paris Hilton, najpoznatija starleta koja je poslednjih godina politički sazrela - Ksenija Sobčak.

Prošla je put od voditeljke bleštavih trivijalnih emisija kao što je “Svakodnevica jedne barbike” i autorke opskurnog vodiča za sponzoruše “Kako se udati za milionera” do lavice iz prvih redova antiputinovskih protesta koja je dala glamur tom antirežimskom buntu.

Naime, svojom pojavom na velikim antiputinovskim protestima u Moskvi upravo je Ksenija Sobčak - uz još neke osobe iz tog sveta pokazala da su se tom pokretu priključili i ljudi koji imaju šta da izgube kao i oni koji su i dalje mogli da uživaju u blagodatima zlatnog kaveza. Čak su joj, 2012., ukinuli emisiju na ruskom MTV u kojoj ta tada platinasta lutkica nije ugošćavala blazirane ruske estradnjake i starlete, nego je davala zavidnu minutažu zabranjenim opozicionim vođama poput Sergeja Udaljcova, danas najupornijeg ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog i njenog tadašnjeg dečka Ilije Jašina, najbližeg saradnika Borisa Njemcova, koji ju je i ubacio u političku orbitu.

Ime nekadašnje bonvivanke i pripadnice zlatne mladeži jedno je od “vodećih” na tom popisu za odstrel koji su objavile nezavisne novine Novaja Gazeta čije su dve novinarke, Ana Politkovskaja i Anastasija Baburova, pale kao žrtve političkih atentata. Uz nju je navedeno i ime urednika najpoznatije moskovske nezavisne radiostanice Eho Moskve Alekseja Venediktova kao i bivšeg najbogatijeg Rusa, vlasnika svojevremeno najveće ruske naftne kompanije Jukos Mihaila Hodorkovskog.

Pretnje smrću dobio je i Sergej Parhomenko, poznati novinar i učesnik protestnih barikada.

Komersant navodi da se Ksenija Sobčak (33) kreće uz pratnju dvojice opreznih telohranitelja, Hodorkovski ionako živi u Švicarskoj pa se u Rusiji ne pojavljuje od dana kada ga je Putin amnestirao, Venediktov je pojačao bezbednosne mere, a zbog lične sigurnosti Rusiju je već napustio - “do daljeg” - bivši svetski šahovski prvak i jedan od vodećih antiputinovskih opozicionara Gari Kasparov. On je nedavno dobio hrvatsko državljanstvo i kupio kuću u okolici Splita.

Sa Hodorkovskim je učestvovala u neredima na Majdanu u Kijevu - evo snimka od 9. marta 2014.

http://www.youtube.com/watch?v=UGrprEMBpPg

Ksenija Sobčak i njen suprug Maksim Vitorgan (to mu je treći brak), poznati glumac i reditelj, prema pisanju Komersanta, u ekskluzivnom moskovskom restoranu CDL (Klub književnika) organizovali su raskošnu raskošni oproštajni prijem, ali povezan s ponovnim izlaskom ruskog izdanja poznatog francuskog novinskog modnog brenda L‘Officiel čija je ona postala glavna urednica.

“Otići ću iz Rusije na neko vreme”, citira Komersant nasmejanu Kseniju Sobčak i navodi kako su joj to “preporučile tajne službe”. Naime, na Njemcovljevom pogrebu navodno joj je pustio neki nepoznati muškarac i zapretio: “Pazi se, Ksenija, ti si sledeća”.

Ksenija Sobčak nije obična pojava na ruskoj političkoj sceni. Ona ima direktnu vezu s Vladimirom Putinom, ona se svemoćnom ruskom gazdi obraća s “djadja Vova” (stric Vova).

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Mala Ksenija rodila se u braku velikog Anatolija Sobčaka s Ljudmilom Narusovom, donedavno senatorkom u Savetu Federacije, gornjem domu ruskog parlamenta, i ličnom prijateljicom ruskog predsednika. Ksenija je rasla u zlatnom kavezu prve generacije postsovjetske političke elite, bezbrižno u vrtlogu ruske stvarnosti kao diva na staklenim nogama. Pohađala je balet u najpoznatijem peterburškom Mariinskom teatru i časove slikanja u nekadašnjoj carskoj galeriji Ermitaž, a diplomirala je na fakultetu međunarodnih odnosa.

Njen otac Anatolij Sobčak legendarna je i istorijska ličnost na ruskoj političkoj sceni. Sobčaka smatraju jednim od prvaka ruskog demokratskog tranzicijskog postsovjetskog preporoda i, ono što je najvažnije u njegovoj biografiji, upravo je iz njegova “kaputa” izašla gotovo celokupna današnja kremaljska vladajuća elita. Anatolij Sobčak, prvi postsovjetski nekomunistički gradonačelnik Sankt Peterburga, bio je politički mentor i duhovni otac Vladimira Putina.

Anatolij Sobčak i Vladimir Putin (Foto: Printscreen YouTube)
Anatolij Sobčak i Vladimir Putin (Foto: Printscreen YouTube)

Osim što je “izmislio” Putina, uz Sobčaka su stasali još i: Dmitrij Medvedev, današnji ruski premijer; Sergej Ivanov, sadašnji šef Putinovog predsedničkog kabineta; Igor Sečin, najomrznutija siva eminencija “putinizma” i direktor najveće ruske naftne kompanije Rosnjeft; Sergej Stepašin, bivši šef FSB i jedno vreme ozbiljan kandidat za naslednika Borisa Jeljcina, ali ga je u finišu pretekao upravo Putin; Grigorij Poltavčenko, sadašnji guverner Sankt Peterburga, i German Gref, bivši direktor najveće ruske državne banke Sberbank i nekadašnji ruski ministar finansija.

Sobčaku su čak jedno vreme predviđali da bi mogao dosegnuti poziciju vladara Kremlja, ali je on svoje ambicije suviše otvoreno izneo pred taštim Borisom Jeljcinom koji je opasnog konkurenta odmah politički sklonio. Hteo je čak i da ga osudi, ali ga je Putin spasao poslavši mu privatni avion koji ga je odvezao u sigurno skrovište u Pariz. Iz tog prinudnog egzila Sobčak se vratio kada je njegov učenik već zaseo na kremaljski tron.

http://www.youtube.com/watch?v=uTYb4U5Ddx0

Umro je od srčanog udara 2000. godine.

Ksenija Sobčak, zvezda tabloida i najvećih moskovskih žurki, polako se preselila na stranice ozbiljnih političkih novina te je od “lepotice” koja je ulepšavala sliku režima postala “zver” koja preti samom Putinu.

Prema legendi, ona se igrala barbikama u očevoj sobi dok su on i Putin raspravljali o velikoj politici, a sada je dobio takav udarac od slatke curice. Ali, obaveštajne službe dobile su, kažu, naređenje lično od Putina da se “maloj Kseniji ništa, ama baš ništa, ne sme dogoditi”.

I konačno, uprkos tome što je najavljivala da će napusti Rusiju, jutros se oglasila na Tviteru i napisala da su "drugari malo preuveličali priče o imigraciji).

http://www.youtube.com/watch?v=4FCCP8oz5kg

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track