TVITER KAO SPAS: Tvitovima vodio smučare kroz snežnu oluju na Alpima!
Foto: Rojters

Kad bogate i slavne zatrpa sneg

TVITER KAO SPAS: Tvitovima vodio smučare kroz snežnu oluju na Alpima!

Planeta -
U očajnim vremenskim uslovima gde baterije kratko traju a podstanice šalju lošije signale, nisu mogli da ostvare poziv. Ova društvena mreža bila je jedini mogući način za komunikaciju

Čist planinski vazduh švajcarskih Alpa presecao je oštar miris izduvnih gasova iz džipova i drugih luksuznih vozila koja su se penjala prema seocetu Verbije. Jedno od najlepših i najpomodnijih skijaških naselja Švajcarske deo je područja Četiri doline koja, sa 118 pojedinačnih staza različite težine, nudi savršene uslove za skijanje svima, od početnika, porodica sa decom, pa sve do najiskusnih skijaša. U džipu s britanskim tablicama bilo je društvo od koga bi svakom ostrvskom tabloidu pošla voda na usta. Rob Vilijams (29), novi kralj prodaje muzičkih instrumenata u Engleskoj, sa godišnjim prihodom od 9,7 miliona funti proglašen za jednog od najperspektivnijih mladih poslovnih ljudi, bio je u društvu Mišel Djuberi.Zgodna plavuša, u Velikoj Britaniji poznata kao pobednica Bi-bi-sijevog rijelitija „Šegrt” bila je jedna od nekoliko gostiju poslovnog čoveka koji je u Liverpulu počeo stvaranje poslovnog carstva. Na put su krenuli kako bi uživali u skijanju i snoubordu. Tog 29. februara 2009. godine s mukom su se probijali lokalnim zaleđenim putevima jer je u toku bila subotnja smena turista. Mogli su samo sa zavišću da prate pogledom domaće gorštake koji su pored njih proletali pod punim gasom pošto su drumove poznavali kao sopstveni džep. Odmah posle skretanja kod sela Le Šabl, preko zapenušanog toka reke Rone, morali su da pređu još 700 metara uzbrdice s petnaest krivina da bi stigli u Verbije.Tu su se utopili u more turista odevenih u najskuplje bunde ili firmirana ski-odela koji su uživali u čarima Alpa. Iako su u redu za žičaru čekali i po 20 minuta i više nije im bilo teško pošto su prepričavali sinoćna dešavanja iz klubova „Monfor”, „Farinel” ili „Kasbah”. Tako je bilo sve do 2. marta kada ih je sreća napustila.

Ilustracija...
Ilustracija...

Dok su čekali da uđu u gondolu žičare Medran dogovarali su se da li da krenu prema stazama do kojih se stiže preko vrhova Mon Žele (3.020 mnv), Šasura (2.700) ili Monfor (3.330). Devojka je na tviteru ostavila poruku: „Provodim divne sate u Verbijeu. Svi uživamo ali izgleda da ćemo morati da skratimo boravak na snegu zbog nevremena.” Posle samo dva sata njihova grupa na koju je vetar nanosima bacao sneg počela je da se rasipa. Bogovi Alpa rasrdili su se i slali tone i tone snega na skijaše koji se nisu sklonili na vreme. Kada su na engleskim televizijskim stanicama tog dana meteorolozi govorili da je visok sneg napravio nevolje na većini puteva u tom delu Evrope, ali da su zato skijaši presrećni, nisu ni slutili da se u tom trenutku nekoliko njihovih zemljaka bori za život. Panični tvit Mišel Djuberi od četiri sata posle podne odslikavao je nevolje na terenu: „...dvojica naših bordera su se odvojili i nestali. Pozvali smo spasioce i njih 20 je došlo da nam pomogne”. Nestali su Rob Vilijams i njegov prijatelj, vršnjak i poslovni partner sa kojim je vodio posao prodaje muzičke opreme preko interneta, Irac Džejmson Tavarija.

Ilustracija...
Ilustracija...

Tviter zbog kojeg, kao i zbog Fejsbuka, većina roditelja žali što su deci kupili mobilne telefone, ovog puta je pokazao i svoju dobru stranu. Tvitovi su pljuštali. Aleks Hoj, jedan od tehnoloških stručnjaka iz grupe smučara, shvata da je u očajnim vremenskim uslovima gde baterije kratko traju a podstanice šalju lošije signale uzaludno da poziva Vilijamsa i Tavariju na mobilni. Zato im učestalo šalje tvitove i poruke šta valja da rade. Podsećao ih je da je najbolje da otvore aplikaciju Gugl mapa. Odgovora nije bilo, signali su bili slabi, a uspaničeni prijatelji i rodbina u Velikoj Britaniji samo su, s narastajućom strepnjom, mogli da pročitaju tvit portparola policije u Verbijeu: „Dvoje se izgubilo u šumi. U ranim večernjim satima su upozoreni i poslati spasioci. Potraga je pokrenuta ali spasavanje helikopterom nije moguće zbog vremenskih uslova.”Tračak nade stigao je od Džejsona Tavarije koji je, po Hojevom uputstvu, preko Gugl mape saznao i javio geografsku dužinu i širinu mesta na kome se nalazi. Članovi Gorske službe su zahvaljujući tome brzo stigli do klisure u koju je zalutao. U polumraku sve jače vejavice ubrzo su ga pronašli i, onako promrzlog i uplašenog vratili u život. Ostala je borba za Roba Vilijamsa koji je za prijatelje i saradnike organizovao putovanje. Sati su prolazili i svi koji su strepeli nad njegovom sudbinom mogli su samo da pročitaju tvit Aleksa Hoja: „...00:12 je u Verbijeu... Nema ničeg novog... Tim spasilaca i dalje traga za Robom... Javiću čim nešto saznam...”

Rob Vilijams
Rob Vilijams

Gosti u hotelima skijaškog centra takođe su zamukli. Te večeri čula se samo tiha muzika iz kafića i noćnih klubova. Omiljene šale na račun Engleza, da skijaju kao kamikaze ili kao da ih gone duhovi iz njihovih zamkova, nisu se čule te večeri. Svi su bili svesni da se negde u tami gasi mladi život…Švajcarski spasioci uskoro su portparolu policije javili da su uspeli da pronađu telo nesrećnog Vilijamsa. Svojim snoubordom skliznuo je u dvadesetak metara dubok klanac, pao na oštre stene i na mestu ostao mrtav. Portparol Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije je u ranim jutarnjim satima postavio tvit da Ministarstvo nema komentara na tužnu vest iz Švajcarske.(Politika - Vladimir Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track