ČESI IH DOČEKUJU TRULIM PARADAJZOM: Američkim vojnicima naređeno da ne reaguju
Foto: Reuters

Protesti

ČESI IH DOČEKUJU TRULIM PARADAJZOM: Američkim vojnicima naređeno da ne reaguju

Planeta -
Češki aktivisti najavili da će blokirati i protestima dočekati konvoj vojnika SAD, koji se vraća sa demonstracije snaga NATO u baltičkim zemljama

PRAG/VARŠAVA - Američkim vojnicima koji u okviru vojnih vežbi i demonstracije snage NATO prolaze sa oklopnim vozilima kroz pet postkomunističkih članica Alijanse naređeno je da ni po koju cenu ne reaguju na eventualne provokacije i proteste koji se očekuju, pre svega u Češkoj.

Povratak američkih vojnika sa tromesečnih vojnih vežbi u Poljskoj i baltičkim republikama preko Češke u bazu u Nemačkoj NATO i Pentagon koriste osim uvežbavanja manevara i prebacivanja vojske po drumovima i kao signal zemljama na istočnom krilu NATO, koje strahuju od Rusije, da SAD ozbiljno gledaju na obavezu kolektivne odbrane. Konvoj američke oklopne pešadije od ukupno 516 vojnika i 118 vojnih vozila, uglavnom oklopnih transportera, kreće se u tri manja konvoja koji će se sresti i nastaviti zajedno u bazu u Visleku narednog vikenda u Češkoj.

"Dobili smo naređenje da u bilo kakvoj situaciji ostanemo mirni. Civilne stvari prepuštamo civilnim organima. Preko teritorije Češke konvoj će pratiti češko obezbeđenje. Sa eventualnim protestima, ako ih bude, moraće oni da izađu na kraj", kazao je za današnju Mladu frontu Dnes major Martin Krajton iz američke 4. pešadijske divizije.

Protivnici NATO i češki proruski aktivisti najavili su već da će nastojati da blokiraju konvoj, a sazivaju se na društvenim mrežama da napadnu konvoj trulim paradajzom, dok u baltičkim zemljama i Poljskoj građani gledaju na konvoj pre kao na priliku da razgledaju vojnu tehniku.

Foto Reuters: Američkim vojnicima naređeno da ne reaguju na napade (Foto: Reuters)
Foto Reuters: Američkim vojnicima naređeno da ne reaguju na napade (Foto: Reuters)

"Američki vojni konvoj nema specijalni status, pokušaji blokade biće rešavani striktno u skladu sa češkim zakonima. Imaju status običnih vozača i ako neko pokuša blokadu biće isto kao da blokira bilo koje drugo vozilo", kazala je portparol ceške policije Jana Macalikova.

Konvoj će u Češkoj obezbeđivati 100 pripadnika vojne i redovne policije a češki ministar odbrane Martin Stropnjicki kazao je da su spremni i planovi postupanja i izmene trasa ukoliko demonstranti pokušaju blokade. Američki vojnici iz 3. čete 2. konjičkog puka krenuli su iz baze Tapa u Estoniji u subotu 21. marta, dan kasnije krenuo je deo konvoja iz Litvanije a 28. marta kreću američki vojnici iz baze u Poljskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track