ŠOKANTNO: Američki vojnik za džihadiste hteo da masakrira po SAD!
Foto: Beta Ap

Uhapšen član nacionalne garde koji je planirao da stane uz IS

ŠOKANTNO: Američki vojnik za džihadiste hteo da masakrira po SAD!

Planeta -
Hasanu Edmondsu (22) i njegovom rođaku Jonasu (29) iz Ilinoisa uzori bila braća Kuaši, koji su izveli krvoproliće u Parizu 7. januara u redakciji Šarli ebdoa

VAŠINGTON - Američki vojnik Hasan Edmonds (22), član Nacionalne garde SAD iz Ilinoisa, planirao je da se pridruži džihadistima Islamske države (IS) i izvede masakr u svojoj domovini po ugledu na januarsko krvoproliće u redakciji pariskog satiričnog lista Šarli ebdo.Na tom monstruoznom planu Edmonds je radio sa svojim rođakom Jonasom Edmondsom (29), a u poslednjem trenutku je uhapšen na aerodromu u Čikagu, odakle je hteo da ode za Egipat, a potom u Siriju ili Irak. Neposredno nakon toga, američki FBI priveo je i Jonasa, koji je bio u svojoj kući.Prema bezbednosnim informacijama, meta rođaka, koji imaju američko državljanstvo, pre svega bi bila vojna jedinica u Ilinoisu čiji je Hasan bio član. To je otkrio jedan agent na tajnom zadatku koji se približio teroristima, navodeći da je i on simpatizer islamista iz Sirije i Iraka. U jednom trenutku Edmondsovi su ga pitali i da im se priključi u „osveti“, istakavši da planiraju da u kasarni ubiju najmanje 100 ljudi.- Koristićemo Hasanovu uniformu i oružje. Iskreno, najviše bismo voleli da uradimo nešto slično kao likovi u Parizu - govorio je Jonas, aludirajući da krvoproliće od 7. januara, kad su braća Said i Šerif Kuaši upali u redakciju Šarli ebdoa i izrešetali 12 ljudi, među kojima i glavnog urednika Stefana Šarbonijea. Dosad nije zabeleženo da su se američki državljani pridruživali islamistima.

Čeka se suđenjePRETI IM PO 15 GODINA ROBIJERođacima Hasanu i Jonasu Edmondsu biće suđeno zbog pružanja podrške terorizmu i pretnji po nacionalnu bezbednost. Ukoliko budu proglašeni krivim, najverovatnije će biti osuđeni na po 15 godina robije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track