SPASLA IH ELEKTRONIKA: Umalo sudar u letu aviona Etihada i Emirejtsa
Foto: AP

Bog ih pogledao

SPASLA IH ELEKTRONIKA: Umalo sudar u letu aviona Etihada i Emirejtsa

Planeta -
Do sudara je umalo došlo zbog promene ruta nad ratom zahvaćenim Jemenom, a katastrofu je sprečio sistem za izbegavanje sudara u vazduhu na "Etihadovom" avionu

DUBAI - Avioni dve glavne avio-kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata umalo su izbegli sudar pošto su se suviše približili tokom leta iznad Indijskog okeana.

Incident se desio u nedelju, kad su avioni "Emirejtsa" iz Dubaija i "Etihada" iz Abu Dabija leteli u suprotnim smerovima između UAE i Sejšela.

Oba avio-prevoznika nedavno su promenila rute do Sejšela kako bi izbegla jemenski vazdušni prostor zbog sukoba u toj zemlji. "Emirejts" je saopštio da je avion na letu EK709 bio u povratku u DubaI kada se dogodio "incident u kontroli vazdušnog saobraćaja" u delu koji nadzire kontrola iz Mumbaja u Indiji. Ta avio-kompanija ja navela da je obavestila vlasti o incidentu i podnela izveštaj o bezbednosti u vazduhu koji će biti prosleđen istražiteljima u Indiji.

"Emirejts" i "Etihad" su negirali da je bila ugrožena bezbednost putnika. Kompanije nisu navele koliko su se avioni međusobno približili.

"Etihad" je saopštio da je sistem za izbegavanje sudara u vazduhu na njegovom avionu "erbas" A320 na letu iz Abu Dabija "osigurao da je bezbedno vertikalno odvajanje oba aviona održano sve vreme".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track