ZAVERA: Putin će u četvrtak otplatiti grčki dug?
Foto: REUTERS

Premijer Grčke sutra stiže u rusku prestonicu

ZAVERA: Putin će u četvrtak otplatiti grčki dug?

Planeta -
U Briselu uplašeni da je Kremlj spreman da Atini da milijarde evra samo da bi ta zemlja zauzvrat stavila veto na sankcije EU Ruskoj Federaciji

ATINA - Grčki ministar finansija Janis Varufakis saopštio je da će njegova zemlja 9. aprila isplatiti 460 miliona evra duga Međunarodnom monetarnom fondu.Pošto je to obećao samo dva dana pred posetu premijera Aleksisa Ciprasa Moskvi, mnogi stručnjaci veruju da će upravo ruski predsednik Vladimir Putin dati potreban novac zvaničnoj Atini.Ovo je izazvalo pravu paniku u Briselu i Berlinu. Jedan evropski zvaničnik posetu je nazvao ruskim stvaranjem trojanskog konja jer bi Rusija mogla da da milijarde evra Grčkoj, a zauzvrat bi oni stavili veto na sankcije Moskvi, što je potez koji bi ubio jedinstvo EU u ukrajinskoj krizi, piše Fajnenšel tajms.Ranije u posetu- Poseta Rusiji je prvobitno najavljena za maj, ali je Cipras pomerio putovanje do Kremlja ranije, dan pre nego što Grčka mora da isplati 450 miliona MMF, a dok se dve pravoslavne zemlje pripremaju za proslavu Uskrsa. Zbog odbijanja Evrope da pomogne Grčkoj, levičarska vlada je pojačala flertovanje s „trijumviratom izgnanika“ - Rusijom, Kinom i Iranom - piše britanski Telegraf.Ipak, zapadni stručnjaci su odmah upozorili zvaničnu Atinu da u Moskvi neće naći spas.- Nema sumnje da Rusi mogu da daju deo novca Grčkoj kao neku finansijsku podršku, ali nisu u poziciji da joj daju dovoljno da ona ostane u evrozoni. Količine novca koje su potrebne za to van su dohvata Moskve, čija ekonomija nije mnogo jača od holandske, na primer - kaže za Telegraf Simon Tilford, zamenik direktora Centra za evropske reforme.Pojedini analitičari ne veruju da je moguće da Grčka, ako i dobije novac od Moskve, nema stvarni plan okretanja Rusiji.

Varufakis: Do 9. aprila Atina će vratiti deo duga Međunarodnim monetarnom fondu
Varufakis: Do 9. aprila Atina će vratiti deo duga Međunarodnim monetarnom fondu

Zastrašivanje- Grci koriste Rusiju kao način nerviranja Berlina, zastrašivanja Nemačke, ali Cipras nema nameru da Grčka postane ruski satelit. I Rusi to dobro znaju. Nemci to znaju. To je samo pozorište, grčka igra u kojoj pudlica pokušava da uplaši lava - rekao je Teoharis Grigorijadis, ekspert za grčko-nemačke odnose Slobodnog univerziteta u Berlinu.Neki političari poput Herberta Rojla, šefa nemačkih konzervativaca u Parlamentu EU, poslali su i pretnje Grčkoj.- Članstvo u EU znači pouzdanost i poverenje, a ne trikove. Ko se igra vatrom i sad traži pomoć u Rusiji, taj može opeći prste - rekao je on.

Poruka intervjuaSANKCIJE BESMISLENEU intervjuu za agenciju TASS Cipras je rekao da smatra da je politika sankcija EU prema Rusiji zbog krize u Ukrajini besmislena i da vodi „u ćorsokak“, te je najavio otpor produženju sankcija EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track