LAVROV: Ključ za dobre odnose Rusija-EU u rukama Kijeva, on blokira dogovor iz Minska
Foto: Fonet/AP

Otvoreno

LAVROV: Ključ za dobre odnose Rusija-EU u rukama Kijeva, on blokira dogovor iz Minska

Planeta -
Nadam se da izjave ukrajinskih vlasti o neophodnosti razmeštanja mirovnih snaga u Donbasu ne predstavljaju taktičku zamku, kaže šef ruske diplomatije

MOSKVA - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da ukrajinske vlasti nastavljaju da blokiraju ispunjavanje dogovora iz Minska i da na taj način ometaju normalizaciju odnosa Rusije i Evropske unije.

"Dogovore iz Minska sada ne da ne ispunjava, već blokira Ukrajina. Ispostavlja se da Ukrajina sada ima ključ za normalizaciju odnosa Rusije i EU", rekao je Lavrov u ponedeljak u intervjuu za agenciju Rosija sevodnja. Šef ruske diplomatije je, takođe, izrazio nadu da izjave ukrajinskih vlasti o neophodnosti razmeštanja mirovnih snaga u Donjeckom basenu na istoku Ukrajine ne predstavljaju "taktičku zamku", čiji je cilj da se skrene pažnja sa dogovora iz Minska.

"Ponekad se dešava na pregovorima da se, kada jedna strana treba da dobije na vremenu, ubacuje neka nova ideja o kojoj se niko i ni sa kim nije usaglašavao, i ona počinje da odvlači pažnju od rada nad onim što je već dogovoreno", kazao je Lavrov."Veoma se nadam da to nije još jedan primer takve taktičke zamke", dodao je on.

Lavrov je u intervjuu rekao da Moskva očekuje od Berlina i Pariza - "a i sa Vašingtonom pokušavamo da radimo" - da utiču na Kijev, "kako bi urazumili vlasti i primorali ih ipak da ovaj put ispune dogovoreno".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja