Najnovije vesti

SMRTNA KAZNA ZA BOSTONSKOG BOMBAŠA: Posle 12 sati većanja Džohar Carnajev proglašem krivim!
Foto: CNN

Na maratonu ubio troje, a ranio 260 ljudi

SMRTNA KAZNA ZA BOSTONSKOG BOMBAŠA: Posle 12 sati većanja Džohar Carnajev proglašem krivim!

Planeta
Tužioci su dvojicu braće predstavili kao ravnopravne partnere u planu da "kazne Ameriku" zbog ratova u muslimanskim zemljama. Carnajev je poreklom Čečen. Njegova porodica preselila se u SAD oko 10 godina pre napada u Bostonu

BOSTON - Džohar Carnajev, optužen za bombaški napad na bostonskom maratonu 2013, u kojem je ubijeno troje ljudi, proglašen je danas krivim po više tačaka optužnice koje povlače smrtnu kaznu, prenosi  britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Porota u Masačusetsu sada treba da odluči kakvu kaznu će 21-godišnji Carnajev dobiti. Ona je odluku da je kriv donela posle većanja od više od 12 sati, koje se proteglo na dva dana. U napadu 2013. kada je na finiš liniji maratona u Bostonu eksplodiralo nekoliko bombi ranjeno je 260 ljudi.

Advokati Carnajeva ostali su pri tome da je on imao ulogu u napadu, ali su insistirali da je njegov stariji brat, koji je ubijen, bio glavni organizator i pokretačka snaga. U danima posle napada, kada su braća Carnajev pokušala da pobegnu, ubijen je i jedan policajac.

BBC ocenjuje da je osuđujuća presuda Carnajevu bila očekivana, jer je njegov advokat na iznenađenje svih na početku suđenja rekao da je 21-godišnji student imao ulogu u napadu.

Britanski medij dodaje da je to priznanje bilo deo strategije odbrane da se označi, stariji brat, Tamerlan Carnajev, kao organizator napada, koji je izvršio presudan uticaj na mlađeg brata da mu se pridruži.

Džohar i Tamerlan Carnajev
Džohar i Tamerlan Carnajev

Tužioci su dvojicu braće predstavili kao ravnopravne partnere u planu da "kazne Ameriku" zbog ratova u muslimanskim zemljama. Carnajev je poreklom Čečen. Njegova porodica preselila se u SAD oko 10 godina pre napada u Bostonu.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...