Radna dozvola bez vize i za državljane Srbije
Foto: BETA

Švajcarska

Radna dozvola bez vize i za državljane Srbije

Planeta -
Reč je o onima koji nameravaju do tri meseca da rade ili se obrazuju u toj zemlji

BERN - Savezna ustanova za pravosuđe i policiju Švajcarske namerava da delimično ukine vizni režim za 33 države, među kojima je i Srbija, a tiče se onih koji nameravaju do tri meseca da rade ili se obrazuju u toj zemlji.

Prema predlogu Savezne ustanove, radne dozvole do tri meseca neće više biti vezane za posedovanje vize, kao što je do sada bio slučaj.

Ta povlastica bi se ticala građana 33 zemlje, među kojima su države zapadnog Balkana - Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Makedonija, prenose švajcarski mediji. Takođe, mera obuhvata i državljane SAD, Kanade i više južnoameričkih zemalja.

Za građane Balkana, Švajcarska bi tako po drugi put u kratkom vremenskom roku ponovo olakšala putovanje u tu zemlju.

Švajcarska štampa podseća da turisti iz zemalja zapadnog Balkana mogu bez viza da posete Švajcarsku, a tu viznu olakšicu Švajcarska je morala da uvede na osnovu sporazuma sa EU.Planirana liberalizacija za radnu snagu ovaj put nije nametnuta već dobrovoljna mera, ističe Ministarstvo za migracije. Ta ustanova naglašava da je dozvola za rad i dalje potrebna.

"Do sada su državljani pomenutih država morali pored radne dozvole posedovati i vizu. Ovom merom samo uklanjamo jednu administrativnu prepreku", rekao je portparol Ministarstva Mihael Glauzer.Prema njegovim rečima, zahtevi za dobijanje radne dozvole su restriktivi, i ona se izdaje gotovo samo posebno kvalifikovanoj radnoj snazi.

Narodna partija (SVP) se ne slaže sa planovima vlasti i smatra da bi za usvajanje novih mera trebalo održati referendum, jer se tiče promene zakona. Hans Fer iz SVP je uveren da bi ukidanje voza značilo povećanje broja izdatih radnih dozvola, što bi preopteretilo tržište rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track