EBOLA U SLOVENIJI: Pacijentkinja stigla iz Afrike smeštena u karantin!
Foto: Reuters

Sumnja u virus

EBOLA U SLOVENIJI: Pacijentkinja stigla iz Afrike smeštena u karantin!

Planeta -
Rezultati prvog testiranja pacijentkinje na ebolu su negativni. Ipak, lekari će u subotu još jednom uraditi test, a dok se ne utvrdi da se zapravo radi o eboli, lekari će pretpostavljati da je pacijentkinja zaražena tim virusom

U Ljubljani je smeštena u bolnicu pacijentkinja koja je došla iz Afrike i za koju se sumnja da je obolela od ebole.

Rezultati prvog testiranja pacijentkinje na ebolu su negativni. Ipak, lekari će u subotu još jednom uraditi test, a dok se ne utvrdi da se zapravo radi o eboli, lekari će pretpostavljati da je pacijentkinja zaražena tim virusom.

U ranijem razgovoru Franc Strle, direktor Klinike za infektivne bolesti kaže da nema mesta panici, jer je sve urađeno da, ako se i potvrdi ebola, niko drugi neće biti zaražen.

Istovremeno traje potraga za svim ljudima sa kojima je u poslednja dva dana pacijentkinja bila u kontaktu. Svi će biti pregledani, neki možda i zadržani na daljem posmatranju.

- Stanje pacijentkinje je za sada dobro, ali ćemo više da znamo kada sve analize i pregledi budu završeni - kaže dr. Strle koji nije želeo da otkrije da li je reč o medicinskoj sestri koja je radila u Africi.

Do sada je ebola uzimala žrtve u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu, ali je u zadnje vreme obolelih sve manje. Slovenija je spremna ako se prvi slučaj ebole pojavio, jer su i do sada vršene mnoge pripreme kako se slične infekcije ne bi proširile. Medicinski kadar je dobro uvežban, ali su prve vesti o mogućoj pojavi ebole u Sloveniji ipak izazvale veliku pažnju javnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track