SOLIDARNOST: Dodik traži da parlament prizna da je nad Jermenima u Turskoj izvršen genocid
Foto: Printscreen RTRS

Nova deklaracija

SOLIDARNOST: Dodik traži da parlament prizna da je nad Jermenima u Turskoj izvršen genocid

Planeta -
Srpski narod Republike Srpske podržava nastojanje da se istorijska nepravda prizna kao genocid za pokolj počinjen nad Jermenima tokom raspada Osmanskog carstva, kaže predsednik Srpske

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je parlamentu Srpske tekst Deklaracije o priznavanju genocida nad Jermenima od 1915. do 1917. godine, kojom se srpski narod RS solidariše sa jermenskim u nastojanju da se ispravi istorijska nepravda.

Dodik je predložio da se deklaracija usvoji na prvom narednom zasedanju skupštine.

"Srpski narod Republike Srpske, kao slobodarski narod i narod koji je u Prvom svetskom ratu izgubio trećinu radno sposobnog stanovništva i ogromna prirodna i materijalna bogatstva, solidariše se sa nastojanjima jermenskog naroda i podržava ga u nastojanju da se istorijska nepravda prizna kao genocid za pokolj počinjen nad Jermenima tokom raspada Osmanskog carstva", saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

Usvajanjem Deklaracije Skupština RS bi se u ime Srpske zauzela za poštovanje ljudskih prava, međunarodnog krivičnog prava, ali i podsetila da zločin protiv čovečnosti ne zastareva i doprinela borbi protiv negiranja genocida, prenosi saopštenje RTRS, koje je objavljeno i na sajtu predsednika RS.

Dodik je juče u Srebrenici rekao da će, na poziv predsednika Jermenije, prisustvovati obeležavanju 100 godina od genocida nad Jermenima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track