ON JE U SMRT ODVEO SKORO 900 LJUDI: Ovo je kapetan broda smrti koji se prevrnuo na Mediteranu
Foto: Reuters

Brza odluka

ON JE U SMRT ODVEO SKORO 900 LJUDI: Ovo je kapetan broda smrti koji se prevrnuo na Mediteranu

Planeta -
Tunišanin Mohamed Ali Malek (27), kapetan broda, zario se pramcem u trgovački brod koji je pritekao u pomoć, a onda su emigranti prešli na jednu stranu već nestabilnog broda, koji se prevrnuo

KATANIJA - Za katastrofu libijskog broda, u kojoj se udavilo skoro 900 afričkih emigranata, kriv je kapetan Tunišanin, koji je ptretrpao brod, saopštio je danas italijanski tužilac, prenosi AFP:

Tužilaštvo na Siciliji saopštilo je danas da su dva postupka dovela do prevrtanja broda sa migrantima tokom vikenda, što se smatra najtežom nesrećom ove vrste na Mediteranu. Oni kažu da je kapetan broda smrti, Tunišanin Mohamed Ali Malek (27), greškom zabio svoj brod u trgovački brod, koji je plovio pod portugalskom zastavom, a koji je došao radi spasavanja. Zatim su emigranti sami prešli na jednu stranu već nestabilnog broda, koji se onda prevrnuo.

Tužilaštvo navodi da bilans žrtava još nije poznat, navodeći da su putnici izneli podatke da je na brodu bilo između 400 i 950 ljudi, dok ih je prema procenama posade spasilačkog broda bilo oko 850. Samo 24 tela su pronađena, dok je 28 ljudi preživelo. Razlog je to što su preostali emigranti bili zaljučani u potpalublju i nisu imali šanse da se spasu - potonuli su u smrt s brodom.

Italijansko tužilaštvo počinje da gradi optužnicu protiv trgovaca ljudima odgovornih za možda najtežu nesreću tokom višedecenijske krize migranata u južnom Sredozemnom moru, dok Evropska unija razmatra novi plan kako bi se zaustavio priliv izbeglica i izvršio udarac na finansije krijumčara i njihovu najvredniju imovinu, brodove.

Preživeli su prebačeni u centar za migrante u Kataniji i "veoma su umorni, u velikom šoku, tihi", prema rečima Falvija Di Đakoma iz Međunarodne organizacije za migraciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja