(VIDEO) TI ĆEŠ MENI DA DEMONSTRIRAŠ: Umlatila sina kao vola, pa ga za uvo odvela kući
Foto: Pt Yt

Ulični rat u Baltimoru

(VIDEO) TI ĆEŠ MENI DA DEMONSTRIRAŠ: Umlatila sina kao vola, pa ga za uvo odvela kući

Planeta -
Majka izvukla sina iz krvavih uličnih nereda zbog kojih je uveden policijski čas i izvedena vojska na ulice

BALTIMOR - Ova žena koju su američki mediji nazvali majkom godine pokazala je kako treba smiriti rasne proteste.

U Baltimoru besni ulični rat između mladih crnaca i policije - uveden je policijski čas i 5.000 vojnika održava red na ulicama, a ova majka, čije ime nije navedeno, uhvatila je svog sina tinejdžera pre nego što se pridružio izgrednicima.

"Da si dovukao dupe ovamo, dolazi smesta, jesi li me čuo?", urlala je ona na sina i šamarala ga za sve pare ne obazirući se na to što ih svi gledaju. Policajci nisu smeli ni da pisnu, a kamoli da joj priđu,

http://www.youtube.com/watch?v=AcGyhkKUvTc

Dečko se u jednom trenutku otrgao od majke i počeo da beži, a ona je krenula za njim.

"Videli smo majku koja je zgrabila svog zakrabuljenog sina i išamarala ga jer ju je osramotio. Voleo bih da je večeras više roditelja izašlo da preuzme odgovornost za svoju decu", kazao je kasnije na konferenciji za novinar komesar baltimorske policije Entoni Bets.

Naravno, na Tviteru su odmah osvanuli komentari.

"Ne pratim šta se događa u Baltimoru, ali skidam kapu ovoj ženi nominovanoj za majku godine", piše jedan korisnik.

"Ova mama iz Baltimora što je ispljeskala sina zbog pljačke zaslužuje da bude majka godine. I druge majke bi trebalo da to urade", napisao je drugi Tviteraš.

"Treba nam više ovakvih mama i tata. A sina sram da bude", piše treća.

Inače, demonstranti su sinoć uništavali Baltimor, palili vozila, napadali policajce i pljačkali šta god da su stigli - prodavnice, kuće, sve gde je moglo da se provali.

Pljačkali su prodavnice, kuće, sve gde je moglo da se provali (Foto: AP)
Pljačkali su prodavnice, kuće, sve gde je moglo da se provali (Foto: AP)

Zapalili su čak i zgradu staračkog doma u izgradnji, javlja Biznis insajder.

Protesti su počeli kad je grupa mladih počela da gaša kamenjem gradski autobus i policijske automobile koji su prolazili kraj šoping centra "Mondoumin" na severoistoku Baltimora. Policija ih je iz helikoptera pozvala da se raziđu, ali oni nisu reagovali.

Atmosfera je bila zapaljiva zbog sahrane Fredija Greja, mladog crnca koji je bio žrtva policijske brutalnosti (Foto: AP)
Atmosfera je bila zapaljiva zbog sahrane Fredija Greja, mladog crnca koji je bio žrtva policijske brutalnosti (Foto: AP)

Nekoliko blokova dalje bio je pogreb 25-godišnjeg Fredija Greja, koji je 19. aprila preminuo od posledica povrede kičme, koju su mu naneli policajci. Na pogrebu je bio i predstavnik američkog predsednika Baraka Obame.

Foto: AP
Foto: AP

Tek, varnice su bile neizbežne. Epilog je da je policija uhapsila 27 demonstranata i uvela policijski čas od 22 sata do 05 sati, koji će trajati nedelju dana.

http://www.youtube.com/watch?v=DJFtlme4qxI

Guverner savezne države Merilend, u kojoj se Baltimor nalazi, uveo je vanredno stanje, a na ulice pobunjenog grada izvedena je vojska.

Foto: AP
Foto: AP

Prema poslednjim informacijama, povređeno je 15 policajaca, šestorica teško. Navodno je povređen i jedan civil, kog je policija odnela s umesta sukoba.

Izgleda da demonstriraju uglavnom tinejdžeri, a policija je saopštila da su se nasilju pridružile i brojne bande - između ostalih Blek gerila femili (Black Guerrilla Family), Blads (Bloods) i Krips (Crips).

Danas su škole u Baltimoru zatvorene, ne radi ni mnoštvo biznisa, gradski saobraćaj je smanjen.

http://www.youtube.com/watch?v=UMhoaEQuCgw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track