HRVAT BOGAT KAO KREZ: Prijavio bednu platu i skroman stan, a drži 92 miliona evra na tajnom računu!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Odakle mu?

HRVAT BOGAT KAO KREZ: Prijavio bednu platu i skroman stan, a drži 92 miliona evra na tajnom računu!

Planeta -
Samo prošle godine banka mu je isplatila 1.849.977 evra kamate, što znači da mu je glavnica na tajnom računu basnoslovna

ZAGREB - Jedan Hrvat koji ima skromnu platu i živi u stanu od 56 kvadrata drži na tajnom računu u Italiji 700 miliona kuna (92 i po miliona evra), a samo prošle godine isplaćena mu je kamata od 14 miliona kuna (1.849.977,47 evra), javlja RTL.

To je otkriveno samo dan pošto je hrvatski ministar finansija Boris Lalovac u utorak uveče najavio rigoroznu akciju Poreske uprave protiv hrvatskih građana koji na računima u inostranstvu kriju milijarde neoporezovanog novca.

Za ovaj astronomski račun saznalo se tako što je italijanska banka prijavila iznos kamate hrvatskom ministarsrvu finansija. Naime, otkako je država od prvog januara uvela porez na kamatu, sve banke u Hrvatskoj, ali i u EU, dužne su da tom ministrstvu dostavljaju iznos kamate na koji hrvatski građani moraju da plate porez.

Italijanska banka prijavila je da je tom Hrvatu isplatila 1.849.977,47 evra kamate, a kad su novinari RTL seli sa finansijskim stručnjacima da izračunaju kolika je glavnica kad je kamata tolika, samo što nisu popadali u nesvest - ispostavilo se da je najmanje 700 miliona kuna (92.498.873,58 evra)!

Ali ono što je najzanimljivije jeste da je dotični hrvatski građanin prijavio Poreskoj upravi mesečna primanja od tek nekoliko hiljada kuna i stan u Zagrebu od 56 kvadratnih metara. Sada će morati da objašnjava vlastima odakle mu toliko bogatstvo na računu.

(RTL)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja