KO SU NOĆNI VUKOVI: Ljubitelji rok muzike, tetovaža i motocikala
Foto: Printscreen Yt

Izazivaju pažnju gde god se pojave

KO SU NOĆNI VUKOVI: Ljubitelji rok muzike, tetovaža i motocikala

Planeta -
Godine 1995. godine pokrenuli si i modnu liniju, "Wolf Wear" i kasnije osnovali i mehaničarsku firmu za motocikle "Wolf Engineering" i trkački tim "Wolf Racing"

BEOGRAD/MOSKVA - Klub ruskih motocklista "Noćni vukovi" nastao je od mešavine ljubitelja rok-muzike i motociklističkih entuzijasta koji su 1983. godine priredili tada ilegalan rok-koncert u Moskvi.

Do 1989, kako se može pročitati na internetu, klub je postao neformalna grupa motociklista pod sadašnjim nazivom "Noćni vukovi", kao prvi takav zvaničan u tadašnjem SSSR-u. Osnovao je nekoliko podružnica u Rusiji, Ukrajini, Letoniji, Nemačkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji i Makedoniji. Na čelu kluba je još od 1989. godine Aleksandar Zaldostanov, zvani "Hirurg".

"Noćni vukovi" imaju više rok-klubova i organizuju rok-koncerte u Rusiji.

Upravljaju i sa nekoliko salona za tetoviranje, a 1995. godine su pokrenuli modnu liniju, "Wolf Wear" i kasnije osnovali i mehaničarsku firmu za motocikle "Wolf Engineering" i trkački tim "Wolf Racing".

Mada sarađuju s domaćim proizvođačem motocikala IMZ-Ural, članovi "Noćnih vukova" obično voze američke "Harli-Dejvidsone".

Klub se interesuje za politiku i društvene teme Rusije, angažuje se u vezi sa socijalnim pitanjima mladih, a ima bliske veze sa Kremljem, odnosno s predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom. Putin ih je opisao kao svoje "prijatelje" i bio je na njihovim skupovima, vozeći tricikl "Harli-Dejvidsone".

Članovi "Noćnih vukova" su tokom prošlogodišnje ruske invazije Ukrajine, patrolirali Krimom i borili se na strani proruskih pobunjenika. Njihov nastup avgusta 2014. u Sevastopolju, za podršku ruskoj aneksiji Krima, protekao je uz nazivanje Ukrajine zemljom pod kontrolom "fašista" i privukao je 100.000 ljudi, a prenosila ga je ruska državna televizija.

Zaldostanov je povodom rata u Ukrajini rekao: "Po prvi put smo pokazali otpornost prema globalnom satanizmu, rastućem divljaštvu Zapadne Evrope, prema naletu konzumerizma koji negira svu duhovnost, prema uništenju tradicionalnih vrednosti, prema svoj toj homoseksualnoj priči, i toj američkoj demokratiji".

Zbog njihove aktivnosti u Ukrajini, SAD su decembra 2014. godine objavile sankcije protiv "Noćnih vukova", dok je Kanada njihovog vođu Aleksandra Zaldostanova - "Hirurga" stavila na svoju crnu listu februara ove godine.

"Noćni vukovi" se dive nakadašnjem sojvetskom diktatoru Josifu Visarionoviču Staljinu čije portrete nose i sada, tokom vožnje kroz Srednju Evropu do Berlina. Pre dve godine je objavljeno da Kremlj finansira "Noćne vukove" sa "nekoliko stotina miliona rubalja godišnje".

"Noćni vukovi" su povezani s Ruskom pravoslavnom crkvom. Oni ne diskriminišu članstvo na verskoj osnovi, ali su otvoreno homofobični. Ženama je zabranjeno da se pridruže "Noćnim vukovima" u čije članstvo, kako sami kažu, mogu ući samo muškarci, iz neke od bivših sovjetskih zemalja, i to na poziv nekog od 500 članovaa Kluba i uz dvogodišnji "probni staž".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track