VERSKI PUČ U SKOPLJU: Razrešeni skopski muftija preuzeo sedište Islamske verske zajednice
Foto: Pt.

Upad

VERSKI PUČ U SKOPLJU: Razrešeni skopski muftija preuzeo sedište Islamske verske zajednice

Planeta -
Na čelo IVZ je postavljen Privremeni savet, koji predvodi muftija Ibrahim Šabani, čiji su naoružani sledbenici jutros upali u sedište tog tela i preuzeli ga

SKOPLJE - Grupa vernika, lojalna doskorasnjem skopskom muftiji Ibrahimu Šabaniju, upala je u zgradu Islamske verske zajednice u Skoplju, smenili reisa Sulejmana Redžepija, preuzeli pečat i uspostavili Privremeni savet, kojim će upravljati muftija Šabani do izbora novog vrhovnog poglavara.

Tom prilikom su se navodno čuli pučnji, a policija na licu mestu vrši uviđaj. U vreme incidenta Sulejman Redžepi nije bio u prostorijama, a u međuvremenu je na njegovoj fejsbuk stranici objavljeno da je on otet, odnosno da ga naoružane osobe drže na nepoznatoj lokaciji, ali taj post je brzo skinut.

Mediji Šabanijeve pristalice naziva pobunjenici i dok jedni tvrde da je pozadina ovog upada netrpeljivost bivšeg skopskog muftije i reisa Redžepija zbog para, drugi kažu da je u pitanju vlast. Naime, Redžepi je prošle srede ponovo izabran za reisa, ali sednica nije održana u IVZ, nego u Kondovu. Odmah je razrešio Šabanija i Tahirija, koji su zatražili objašnjenje zašto je Redžepi održao tajnu sednicu i zašto je sam sebe nezakonito reizabrao.

Ovo je kulminacija skoba oko para između Šabanija i Tahirija s jedne, i reisa Islamske verske zajednice Sulejmana Redžepija s druge strane. Šabani i Redžepi su se 27. aprila čak i potukli na ulici u Skoplju. Zatim je Šabani dao rok od 48 sati da mu se Redžepi izvini za izrečene uvrede na njegov račun, ali je umesto izvinjenja muftiji stiglo razrešenje. Osim toga, muftijini sledbenici smatraju da Redžepi nije ispoštovao Statut IZV, te da je vređao vernike i njihove supruge.

Na čelo IVZ je po njihovim rečima sada postavljen Privremeni savet, koji predvodi muftija Šabani. Makedonski portal Plusinfo.mk potvrđuje da je Šabani rekao da će on od danas rukovoditi tom verskom zajednicom do "vraćanja mira i prava u IVZ". Šabani je posle upada u sedište IVZ rekao da će se on postarati da ubrzo vrati mir među vernike i da će angažovati revizorsku kompaniju koja će istražiti kako je trošen novac vernika.

Šabani je odbio da odgovori da li je jutros zaista bilo incidenata pred IVZ pri kojima je jedno lice povređeno.

Pozadina ove netrpeljivosti je, prema izvorima bliškim IVZ, spor oko para.

Iz policije kažu da im je oko 8.30 prijavljeno da su se ispred IVZ okupili građani nezadovoljni smenom skopskog muftije, ali MUP Makedonije se još nije zvanično oglasio. Prema poslednjim nepotvrđenim informacijama u ovom incidentu je upotrebljeno i oružje, a dve osobe su pretučene.

(Utrinski vesnik/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track