Živi zid policije deli hrvatske antifašiste i ultradesničare

Zagreb

Živi zid policije deli hrvatske antifašiste i ultradesničare

Planeta -
Dve strane se međusobno vređaju, a uhapšen je desničar koji je dizao ruku u ustaški pozdrav

ZAGREB - Oko 200 antifašista, uglavnom mladih, okupilo se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, kako bi protestvovalo protiv najavljenih ultradesničaksrkih skupova, onih zabranjenih u organizaciji hrvatske čiste stranke prava i dozvoljenog skupa Hrvatskog uljudbenog (kulturnog) pokreta.

Antifašiste iz inicijative "Ujedinjeni protiv fašizma", koji nose veliki transparent "Ujedinjeni protiv fašizma", od dvadesetak desničara iz HUP-a i njihovih istomišljenika, deli kordon od nekoliko desetina pripadnika interventnih jednica policije pod punom opremom.

Iako se dve strane međusobno povremeno vređaju, policija ne reaguje, osim što je privela jednog desničara koji je dizao ruku u ustaški pozdrav.

Na skupu je jedna od aktivistkinja pročitala proglas u kome Inicijativa osuđuje pokušaj okupljanja domaćih i stranih fašističkih grupacija na trgu.

U proglasu su osuđeni "deklarisani neprijatelji elementarnih demokratskih principa koji ih izvrgavaju poruzi kad se na njih pozivaju, tražeći navodnu slobodu govora".

"Oni traže demokratsko pravo javnog okupljanja i istupanja kako bi ga s te pozicije lakše mogli osporavati onima "pogrešnog" etničkog porekla, seksualne orjentacije ili pogleda na svet", navela je u proglasu u kome se građani Zagreba pozivaju na sutrašnji protestni skup, takođe na trgu.

Osim pomenutog velikog transparenta, s antifašističke, i jedne hrvatske zastave, s desničarske strane, na trgu nema drugih obeležja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track