(VIDEO) PUT U VATRENO GROTLO: Kanađanin prvi sišao u stravična Vrata pakla
Foto: Printscreen Yt

Podvig

(VIDEO) PUT U VATRENO GROTLO: Kanađanin prvi sišao u stravična Vrata pakla

Planeta -
Ognjeni krater otvorio se pre 40 godina u Turkmenistanu od tada bljuje vatru bez prestanka

AŠKABAD - Poznati kanadski istraživač Džordž Korunis (44) je prva osoba koja je ušla kroz "Vrata pakla" - vatrenu jamu u Turkmenistanu, koja gori više od 40 godina - i objavio spektakularne snimke tog spusta u krater dubok 30 metara, u kom temperatura dostiže 1.000 stepeni.

Rupa je nastala urušavanjem pećine u pokrajini bogatoj gasom tokom probnih bušenja 1971. godine. Iz nje su tada počele da ističu velike količine metana, a budući da je to opasan gas, sovjetski inženjeri odlučili su da ga zapale. Nadali su se da će metan uskoro nestati, a vatra se sama ugasiti, ali krater je do danas nastavio da bukti nesmanjenom žestinom.

Kada je Korunis čuo glasine da turkmenistanske vlasti nameravaju da zatrpaju krater, odlučio je da ga poseti. Hteo je da se prošeta po grotlu i da uzme uzorke tla za analizu. U avanturu je pošao u zimu 2013, a analize uzoraka tla koje je prikupio pokazale su neverovatnu stvar: uprkos vrelini, otkriveno je prisustvo bakterija!

Snimak je tek sad objavljen. Vidi se kako Korunis visi iznad kratera. Nosio je specijalno odelo u kom je mogao da izdrži samo 15 minuta, a onda su ga drugi članovi ekspedicije izvukli.

Džordž Korunis: Tamo nikad pre nije kročio čovek, kao da sam stao na vanzemaljsku planetu! (Foto: Printscreen Twitter)
Džordž Korunis: Tamo nikad pre nije kročio čovek, kao da sam stao na vanzemaljsku planetu! (Foto: Printscreen Twitter)

"Kad sam stao na dno kratera, osetio sam olakšanje. To je mesto gde pre nije kročila ljudska noga. Kao da sam stao na vanzemaljsku planetu. Više ljudi bilo je na Mesecu nego ovde. Bilo je uzbudljivo, opasno, ali i poučno", zaključio je Korunis.

http://www.youtube.com/watch?v=iq8F7DFjpDk

(Dnevni avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track