MAKEDONSKA VLADA OBEZBEDILA ODŠTETU: 70.000 evra za porodice ubijenih policajaca
Foto: Reuters

I vlasniic oštećenih kuća dobijaju pomoć

MAKEDONSKA VLADA OBEZBEDILA ODŠTETU: 70.000 evra za porodice ubijenih policajaca

Planeta -
Prema vladinoj odluci pola iznosa odštete će biti dodeljeno suprugama ubijenih policajaca a ostatak njihovim roditeljima. Vlada je ovlastila ministra unutrašnjih poslova da pripremi i dostavi informaciju o potrebama za dodatnu pomoć i podršku članovima porodica ubijenih policajaca

SKOPLJE - Makedonska vlada je odlučila da osigura odštetu u iznosu od 70.000 evra za porodice ubijenih policajaca. Odšteta će takođe biti dodeljena pripadnicima bezbednosnih službi koji su ranjeni ili povređeni tokom policijske akcije proteklog vikenda u Kumanovu.

Članovi policije koji su učestvovali u akciji, kao i medicinski timovi koji su se brinuli za ranjene tokom akcije u Kumanovu će takođe primiti odštetu. Pored toga, humanitarna pomoć i naknade će biti dodeljene i građanima čije su kuće i imovina pretrpeli oštećenja.

Prema vladinoj odluci pola iznosa odštete će biti dodeljeno suprugama ubijenih policajaca a ostatak njihovim roditeljima. Vlada je ovlastila ministra unutrašnjih poslova da pripremi i dostavi informaciju o potrebama za dodatnu pomoć i podršku članovima porodica ubijenih policajaca.

Kako je navedeno u saopštenju vladine pres-službe, Vlada je odlučila da dodeli odštetu i pripadnicima bezbednosnih službi koji su ranjeni tokom akcije u Kumanovu, a najteže ranjeni oficir će primiti odštetu u iznosu od 40.000 evra.

Četiri policajca sa ozbiljnim povredama, koji su primljeni na Kliniku za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivnu negu će primiti po 35.000 evra. Svaki of devetnaest oficira, koji su operisani nakon ozbiljnih povreda će primiti po 25.000 evra. Preostalih trinaest policajaca koji su bili ranjeni ili povređeni tokom akcije će primiti po 15.000 evra odštete.

Članovi Specijalne operativne jedinice i članovi Jedinice za brzo reagiranje su učestvovali u policijskoj akciji u Kumanovu, će primiti po 10.000 evra.

Članovi helikopterske jedinice koja je učestvovala u akciji i stručnjaci koji su sproveli akciju u Kumanovu će primiti po 10.000 evra odštete. Članovi Specijalne policijske jedinice koji su učestvovali u akciji u Kumanovu će primiti po 5.000 evra.

Vlada je formirala komisiju da proceni štetu na pokretnoj i nepokretnoj imovini gde je akcija izvedena i da pripremi i dostavi izveštaj o proceni štete. Komisija se sastoji od predstavnika vlade i opštine Kumanovo. Građani Kumanova čije su kuće oštećene bit će obeštećeni 100 posto.

Vlada je odlučila da obezbedi smještaj porodicama tokom perioda obnove domova koji su pretrpeli štetu tokom policijske akcije, ili da obezbijedi novčana sredstva za iznajmljivanje prostorija. Vlada je odlučila da dodeli ovim porodicama po 100.000 makedonskih denara jednokratne humanitarne pomoći.

Tokom oružanog sukoba koji je izbio u subotu i nedelju u jugoistočnom dijelu grada Kumanovo osam makedonskih policajaca je ubijeno, dok je 37 ranjeno. Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je pronađeno još 14 tela članova naoružane grupe, dok se 30 članova predalo tokom sukoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track