MAKEDONSKA AMBASADA: Pretnja uklonjena, zemlja jedinstvena
Foto: Rojters

Non-paper

MAKEDONSKA AMBASADA: Pretnja uklonjena, zemlja jedinstvena

Planeta -
Lideri grupe su kosovski državljani, članovi nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova i osnivači paravojnih struktura koji, kako se naglašava, nisu uspeli da dobiju političku podršku, navodi se u non-paperu

ZAGREB - Napad u Kumanovu počinila je jedna od najopasnijih kriminalnih grupa s političkim ambicijama u regiji, ističe se u `non-paperu` koji je danas objavila makedonska ambasada u Zagrebu i dodaje da je ta pretnja uklonjena, a zemlja jedinstvena.

U poslednjih nekoliko godina članovi te grupe bili su upleteni u nekoliko napada, a protiv više njih izdati su međunarodni nalozi za hapšenje zbog ubistava i pljački, navodi se u dokumentu. Lideri grupe su kosovski državljani, članovi nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova i osnivači paravojnih struktura koji, kako se naglašava, nisu uspeli da dobiju političku podršku, prenosi agencija Hina.

Oni su napali i pograničnu stanicu makedonske policije na granici s Kosovom u Gosincima u aprilu. Grupa je ušla u Makedoniju i smestila se u Kumanovu s ciljem napada na državne institucije i strateške ciljeve u Makedoniji s namerom stvaranja straha i nesigurnosti.

Napadi su trebali početi sredinom maja, navodi ambasada. Makedonske vlasti naglašavaju da je bezbednosna pretnja sada uklonjena, ali da je i dalje potrebna budnost. Ubijeno je 14 članova grupe, 33 su u zatvoru, a istraga traje.

U `non-paperu` se ističe da se ne radi o međuetničkom sukobu i da su politički činioci složni protiv ovakvih bezbednosnih pretnji.Naglašava se i da je osam poginulih policajaca u akciji u Kumanovurazličite etničke pripadnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track