RAKETNI BACAČ ILI STRELJAČKI VOD: Ovo je lista od 20 zločina, za koje se kod Kima  gubi glava!
Foto: Reuters

Bije redom

RAKETNI BACAČ ILI STRELJAČKI VOD: Ovo je lista od 20 zločina, za koje se kod Kima gubi glava!

Planeta -
Osim što uhapsi krivca kojeg proglasi državnim neprijateljem, zakon daje pravo Severnoj Koreji da kazni i članove čak tri generacije njegove porodice. Pošteno suđenje, naravno, ne dolazi u obzir

Nakon što je objavljeno kako je severnokorejski diktator Kim Džong-un pogubio ministra odbrane i to zato jer je zaspao tokom sastanka i da je navodno govorio protiv 'Vođe' pa je proglašen krivim za izdaju, pojavila se lista od 20 'zločina' za koje se u toj zemlji 'gubi glava'.

Zločini za koje se dobija smrtna kazna podeljeni su u dve grupe: Obavezna i diskretna pogubljenja.

Za najmanje devet zločina pogubljenje je zagarantovano, a među njima su naprimer i otmica te krađa državne imovine ili privatne imovine.

Za falsifikovanje novca ili beg iz zatvora možda ćete se i izvući. Osim što uhapsi krivca kojeg proglasi državnim neprijateljem, zakon daje pravo Severnoj Koreji da kazni i članove čak tri generacije njegove porodice. Pošteno suđenje, naravno, ne dolazi u obzir.

Listu zločina za koje se u Severnoj Koreji dobija smrtna kazna sastavila je Međunarodna organizacija za ljudska prava i to zasnovano na razgovorima sa svedocima i onima koji su pobegli iz te zemlje.

Dakle, za sledeće zločine u Severnoj Koreji sledi smrtna kazna: Zavera protiv države, terorizam, izdaja, uništenje imovine - državne, privatne, vojne, ubistvo, falsifikovanje novca, šverc nakitom i drugim metalima, prodaja droge, ilegalno poslovanje, nanošenje teških telesnih povreda, otmica, silovanje, beg iz zatvora te odavanje poverljivih informacija putem mobilnog telefona.

Smrtna kazna može da bude izvršena pred streljačkim vodom ili raketnim bacačem za visokorangirane 'izdajnike'. Osuđenici ipak mogu da dobiju i blažu kaznu - prevaspitanje u tzv. radnim kampovima, piše Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja