Josipović u poseti Hercegovini
Foto: Srna

REG-BIH-HRVATSKA

Josipović u poseti Hercegovini

Planeta -
Moj današnji dolazak motivisan je i otvaranjem "Mostarskog proleća 2012", koji pomaže Hrvatska. Mislim da je naše prisustvo na kulturnim priredbama u susednim državama važan deo prijateljske politike", naglasio je predsednik Hrvatske

BANJALUKA - Hrvatski predsednik Ivo Josipović posetio je danas Ljubuški u zapadnoj Hercegovini, gde se sastao sa predsednikom te opštine Nevenkom Barbarićem, a večeras će boraviti u Mostaru.

On je rekao da je s Barbarićem razgovarao o članstvu Hrvatske u EU i o tome kako će se to odraziti na BiH.

"Ono za šta se mi u Hrvatskoj zalažemo i što treba ostvariti zajedničkim naporima, jeste da promena do koje će doći ne utiče na kvalitet odnosa, ne samo među državama nego i na položaj ljudi, pojedinaca, građana BiH. Moramo se dobro pripremiti da nastavimo dobru i kvalitetnu trgovinu, razmenu kulturnih dobara i slobodu kretanja ljudi. Zato moramo i sa naše strane i sa strane BiH ispuniti određene kriterijume, a imamo malo više od godinu dana da radimo na tome", rekao je Josipović novinarima. Upitan o razlozima svoje današnje posete BiH, hrvatski predsednik je kazao da su BiH i Hrvatska u takvim odnosima da "ne mora postojati neki veliki politički razlog da bi došao u posetu".

Prema njegovim rečima, on je dosta puta bio u BiH, dok su članovi Predsedništva BiH vrlo često u poseti Hrvatskoj, što pokazuje kvalitet odnosa dve susedne države. "Moj današnji dolazak motivisan je i otvaranjem "Mostarskog proleća 2012", koji pomaže Hrvatska. Mislim da je naše prisustvo na kulturnim priredbama u susednim državama važan deo prijateljske politike", naglasio je Josipović

. Hrvatski predsednik će večeras posetiti Biskupski ordinarijat Mostar, gde će se susresti s biskupom Ratkom Perićem. Kasnije će prisustvovati otvaranju Parka nobelovaca u Mostaru, posle čega će se sastati s pravoslavnim vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track