TENZIJE: Zapad od Makedonije pravi novu Ukrajinu!
Foto: Ap

Cela zemlja podeljena u dva tabora

TENZIJE: Zapad od Makedonije pravi novu Ukrajinu!

Planeta -
Postavljanje šatora u Skoplju je prvi čin u scenariju sa Majdana, a napetost dve grupe mogla bi da preraste u otvoreni sukob, tvrde analitičari

SKOPLJE - Više od 90.000 ljudi izašlo je preksinoć na ulice Skoplja da podrži premijera Nikolu Gruevskog, ali to nije dovelo do smirivanja političke krize u Makedoniji, već je samo pokazalo da je zemlja ozbiljno podeljena u dva tabora.I pristalice Gruevskog (VMRO-DPMNE) i pristalice opozicionog lidera Zorana Zaeva (SDM), na čijem je mitingu bilo oko 20.000 ljudi, rešile su da ostanu na ulici do razrešenja krize. Jedni do ostavke premijera, drugi do kapitulacije opozicije. Napetost između dve grupe mogla bi u međuvremenu da preraste u sukob i dovede do novog Majdana, pišu mediji.- Postavljanje šatora je prvi čin u ukrajinskom scenariju. Verovatno će se uskoro pojaviti neki makedonski Kličko, koji će biti pion u rukama Zapada - tvrdi za novinite.com istoričarka Violeta Ackovska.

Meta kritike i napada... Nikola Gruevski
Meta kritike i napada... Nikola Gruevski

Odnosi sa RusijomDa nije usamljena u mišljenju pokazuje i izjava ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, koji je upozorio da Zapad od Makedonije pravi novu Ukrajinu, i to zbog odnosa s Rusijom i „Turskog toka“.Mnogi makedonski analitičari veruju da ukrajinski scenario nije moguće isključiti u podeljenoj zemlji. Sve se zakomplikovalo posle obračuna policije i albanske terorističke grupe u Kumanovu 9. maja, pa su se i nacionalne manjine uključile u podele. Tako su se na mitingu opozicije u Skoplju, uz makedonske, mogle videti i albanske zastave, a čulo se i skandiranje: „UČK! UČK!“, dok su se na mitingu podrške vladi mogle videti i zastave Srbije.SastanakStejt department SAD saopštio je da je zabrinut zbog političke krize u Makedoniji i da je potrebno da vlada istraži optužbe za korupciju premijera, a da se opozicija vrati u parlament.- EU pažljivo prati situaciju u Makedoniji. Ohrabrujemo vođe da nastave dijalog - poručila je Maja Kocijančić, portparolka Evropske komisije.Inače, Gruevski i Zaev trebalo bi da se danas sastanu u Strazburu i razgovaraju o mogućnostima smirivanja političke krize.

DemonstrantiZAEV JE KRIMINALACMile Ilijevski, jedan od građana koji su se okupili ispred Sobranja u znak podrške premijeru Gruevskom.- Na vlast se dolazi legitimnim putem, izborima, a ne kreiranjem veštačke krize, kao što to radi Zaev - kaže on.Dejan Arsovski kaže da građani koji su u šatorima ispred zgrade vlade hoće da dokažu istinu o Makedoniji.- Mi ostajemo ovde da kažemo stop kriminalu. Zaev je kriminalac. Kako misli da bude premijer kad ima presudu da je kriminalac - rekao je on za Tanjug.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track