Cijanidom ubio ženinog švalera

Seks-skandal u Kini

Cijanidom ubio ženinog švalera

Planeta -
Britanski biznismen Nil Hejvud otrovan po nalogu kineskog političara Bo Silaja jer je Englez imao aferu s njegovom suprugom Gu Kailaj

PEKING - Najveći skandal od masakra na Tjenanmenu 1989.Visoki kineski političar Bo Silaj (62), koji je nedavno smenjen s pozicije šefa Komunističke partije i zbog kojeg su pokrenute spekulacije o puču u toj zemlji, naredio je ubistvo britanskog biznismena Nila Hejvuda (41) u novembru prošle godine. Na kineskim opozicionim sajtovima navodi se da je Britanac ubijen cijanidom jer je imao aferu sa suprugom smenjenog funkcionera, advokatom Gu Kailaj. On je ubijen nekoliko dana nakon što je pomogao ženi da u inostranstvo prebaci skoro milijardu evra.

Hejvud je u novembru nađen mrtav u hotelu u gradu Čungćink, u kojem je lider partije bio Bo Silaj. Iako zvanični izveštaj govori da je umro od zastoja srca, okolnosti njegove smrti su sumnjive kako Britancima tako i disidentima u Kini. Zbog sve više spekulacija na internetu prošlog utorka uhapšena je Boova žena kao glavni osumnjičeni za ubistvo.

Najnovije informacije o tom slučaju govore da je jedan gradski zvaničnik priznao kako je pripremio cijanid i predao ga Boovom saradniku, koji ga je potom podmetnuo Hejvudu prema instrukcijama bivšeg lidera partije. Nije poznato kako je cijanid dat Britancu, kojeg je našla spremačica u hotelu 36 sati nakon smrti, ali samo kap u piću dovoljna je da ubije.

Otkriveno je i da se, dva dana nakon ubistva, Gu Kailaj (53) našla sa Hejvudovom suprugom, inače Kineskinjom Vang Lulu, preklinjući je da svog muža hitno kremira. Takođe, šef policije Vang Lijun, za kojeg se kasnije ispostavilo da je špijun koji je otišao u ambasadu SAD da traži azil, naredio je svojim ljudima da smrt Hejvuda zavedu kao infarkt. Policajce koji su odbili da učestvuju u tome Bo je uhapsio i mučio.

Inače, Bo Silaj je bio jedan od najcenjenijih političara u Kini, a ove jeseni trebalo je da bude imenovan za jednog od devet stalnih članova Politbiroa. O njemu kruže glasine da je ženskaroš i da je spavao s više od 100 mladih žena, koje su mu nabavljali njegovi saradnici.

Sin traži azil u SAD

Sin Boa Silaja, Bo Guagua, koji važi za plejboja, traži azil u SAD. On je navodno napustio svoj dom u Bostonu u pratnji policije nakon što je primećeno da grupa Kineza posmatra njegov stan. Mladi Bo se inače školovao u Britaniji, a izbačen je s druge godine fakulteta zbog nedoličnog ponašanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track