MISTERIJA STARA 33 GODINE: Ušla je u žuti folcvagen i nikad se nije vratila...
Foto: Printscreen Yt

Izbila istina

MISTERIJA STARA 33 GODINE: Ušla je u žuti folcvagen i nikad se nije vratila...

Planeta -
Roditelji švedske studentkinje Elizabet Mortenson, koja je nestala u Americi, sad bar nešto znaju o njenoj sudbini

VAŠINGTON - Tek sada je objavljeno da je, posle 33 godine tapkanja u mraku, konačno rešena misterija nestanka mlade Šveđanke Elizabet Martinson (21) iz Udevale, mesta blizu švedsko-norveške granice, koja je studirala u Kaliforniji.

Devojka je uz studije i bejbisitovala u jednoj porodici u Grinbreu, severno od San Franciska. U januaru 1982. pozajmila je od te porodice žuti "folcvagen golf" da bi otišla da kupi čizme. Tada je poslednji put viđena.

Auto je pronađen deset dana posle Elizabetinog nestanka 1.770 kilometara dalje u Bojz Sitiju u Oklahomi. Vozili su ga Heri Koleman (31) iz Los Anđelesa, osuđivani silovatelj kog je policija tražila zbog pljačke u Kaliforniji, i Sabrina En Džonson (26), koju je pokupio u Sijetlu. Uhapšeni su ui osumnjičeni za krađu auta i moguće ubisvo mlade Šveđanke.

Iako se pojavila žena koja je svedočila da ga je videla kako ulazi u žuti "folcvagen" s devojkom koja je ličila na Elizabet, oslobođen je optužbe za ubistvo zbog nedostatka dokaza i osuđen je na pet godina zatvora zbog pljačke.

U međuvremenu, 2010. godine u kalifornijskom kanjonu Morison, južno od San Franciska, pronađeni su posmrtni ostaci - sedam ljudskih kostiju bez ikakvih tragova odeće ili bilo čega drugog. Tek u novembru prošle godine definitivno je potvrđeno da su to posmrtni ostaci nestale švedske studentkinje, ali lokalne vlasti su iz nepoznatih razloga tek sada objavile tu vest.

Doduše, analizom nije utvrđen uzrok smrti nesrećne Elizabet, što bi moglo da ostane večita misterija, ali njeni roditelji sada barem znaju da im ćerka viiše nije među živima.

Ohrabrujuće je da američka policija još nije odustala i da razmatra na koji način dalje da postupa u ovom slučaju.

(NBC News, AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track