AMNESTI INTERNEŠENEL: Hamas počinio ratne zločine protiv Palestinaca
Foto: Reuters

Strahota

AMNESTI INTERNEŠENEL: Hamas počinio ratne zločine protiv Palestinaca

Planeta -
Ta užasna zlostavljanja, od kojih podilazi jeza i od kojih neke predstavljaju ratne zločine, imale su za cilj osvetu i širenje straha širom Pojasa Gaze, navodi organizacija za ljudska prava

TEL AVIV - Organizacija za ljudska prava Amnešti internešenel objavila je danas da je palestinska teroristička organizacija Hamas počinila ratne zločine protiv sopstvenog naroda u Pojasu Gaze tokom prošlogodišnjeg rata protiv Izraela.

U 50-dnevnoj izraelskoj antiterorističkoj akciji "Zaštitna ivica" prošlog leta poginulo je više od 2.100 Palestinaca, najviše civila. Na izraelskoj strani poginulo je 67 vojnika i šestoro civila.

"Snage Hamasa izvele su brutalnu kampanju otmica, mučenja i nezakonitog ubijanja Palestinaca optuženih za kolaboraciju sa Izraelom i drugih tokom izraelske vojne ofanzive na Gazu", navodi se u izveštaju AI. Portparol Hamasa kritikovao je taj izvestaj, označivši ga nefer, neprofesionalnimi nekredibilnim, preneo je Rojters.

Hamas zloupotrebljava i decu u svrhu propagande i širenja mržnje prema Izraelu (Foto: Reuters)
Hamas zloupotrebljava i decu u svrhu propagande i širenja mržnje prema Izraelu (Foto: Reuters)

"De fakto administracija Hamasa dala je odrešene ruke svojim snagama bezbednosti za užasna zlostavljanja, uključujući i ona protiv svojih ljudi u zatočeništvu. Te akcije, od kojih podilazi jeza i od kojih neke predstavljaju ratne zločine, imale su za cilj osvetu i širenje straha širom Pojasa Gaze," navela je organizacija za ljudska prava.

"Izveštaj je uperen protiv palestinskog otpora i pokreta Hamas, namerno je preterao u opisima, a da nisu saslušane sve strane i nije učinjen napor da se proveri istinitost detalja i informacija", rekao je portparol Hamasa Favzi Barhum.

Osim ovog što je naveo AI, Hamas je takođe masovno koristio civile kao živi štit, za zaštitu svojih vojnih kapaciteta odakle raketira Izrael. Između ostalog, teroristi drže svoje naoružanje u civilnim objektima - tako su držali rakete u podrumu škole koju su u Pojasu Gaze otvorile UN

Hamas kontroliše Pojas Gaze, palestinsku teritoriju na obali Sredozemnog mora, koja se graniči s Izraelom i Egiptom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track