Najnovije vesti

Šef Vojnog komiteta NATO: Rusija može za dva dana da okupira Baltik
Foto: RAF Facebook

Upozorenje

Šef Vojnog komiteta NATO: Rusija može za dva dana da okupira Baltik

Planeta
23:56h
General Petr Pavel upozorio da bi NATO tako došao u poziciju da odlučuje da li da se upusti u rat koji bi mogao da postane i nuklearni

PRAG - Novi šef Vojnog komiteta NATO, češki general Petr Pavel upozorio je danas na konferenciji o bezbednosti u Pragu da bi Rusiji bila potrebna svega dva dana da okupira baltičke republike i da NATO ne bi ni stigao da reaguje.

Pavel je upozorio da bi NATO tako došao u poziciju da odlučuje da li da se upusti u rat koji bi mogao da postane i nuklearni, zbog već okupirane teritorije, ali da je u igri takodje element ; zastrašivanja - obaveza kolektivne odbrane napadnutog člana i rizik nuklearnog odgovora.

"Rusija je u stanju da okupira baltičke zemje za dva dana a za to vreme NATO ne bi stigao da reaguje", kazao je general Pavel na konferenciji "Naša bezbednost ne podrazumeva se sama po sebi" u češkom parlamentu. Petr Pavel, koji visoku funkciju u NATO preuzima u junu, ocenio je da je Evropa zapanjujuće neefikasna kada su u pitanju pretnje iz Rusije i Islamske države.

"Jedan od hendikepa NATO jeste složenost procesa odlučivanja. Jednostavno zbog toga što ima 28 članova i svi moraju da se slože. Rusija je u stanju da odluči za vrlo kratko vreme - za nekoliko sati", kazao je češki general. Novi predsednik Vojnog komiteta NATO, glavni vojni savetnik generalnog sekretara Alijanse istakao je da bi u budućnosti trebalo uskladiti politički proces odlučivanja sa rokovima snaga za brzu intervenciju, koji je kod nekih jedinica upravo dva dana.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...